Υστερα από πρόσκληση της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο για συνομιλίες την προσεχή Παρασκευή, σε μια τελική προσπάθεια να αποκατασταθεί και στο υψηλότατο ευρωπαϊκό επίπεδο η αρραγής πολιτική εικόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης, μετά την πλήρη αποδοχή από ελληνικής πλευράς και των νέων βαρύτατων πρόσθετων οικονομικών μέτρων.
Η καθοριστική αυτή συνάντηση Μέρκελ-Παπανδρέου οριστικοποιήθηκε, αφού προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως όλα τα πρόσθετα βαρύτατα οικονομικά μέτρα στα οποία επέμειναν η Κομισιόν και η ευρωζώνη, τα οποία θα επισημοποιηθούν και κατά την επίσκεψη του αρμόδιου οικονομικού επιτρόπου Ολι Ρεν στην Αθήνα την προσεχή εβδομάδα μέχρι την Παρασκευή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η γερμανική στάση απέναντι στην Ελλάδα άλλαξε μόλις προχθές, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης των κοινοτικών επιθεωρητών στην Αθήνα και την οριστικοποίηση των πρόσθετων μέτρων. Η κ. Μέρκελ για πρώτη φορά σε συνέντευξή της αναφέρθηκε με «γλυκά λόγια» στην Ελλάδα, «χαρίζοντας» την πολιτική εμπιστοσύνη της και δεν αντέδρασε στις ελληνικές τορπίλες περί των γερμανικών αποζημιώσεων.
Επιπροσθέτως, ιδιαίτερης σημασίας για τη μέθοδο που θα επιλεγεί και τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί ο άμεσος δανεισμός της Ελλάδας, αποτελεί η επίσκεψη χθες στην Αθήνα του προέδρου της γερμανικής τράπεζας Ακερμαν στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον κ. Παμπούκη.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, βρίσκεται η προοπτική είτε κοινοπρακτικού δανείου με εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, ή ομάδας τραπεζών, είτε η έκδοση ελληνικού ομολόγου με την εγγύηση ξένων τραπεζών.
Η αναμονή την Πέμπτη το βράδυ της οριστικοποίησης της συνάντησης με την κ. Μέρκελ προκάλεσε προς στιγμήν αναστάτωση στην κυβέρνηση, καθώς η πολυαναμενόμενη πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου κ. Ομπάμα προς τον κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον συνέπεσε αρχικά με την προγραμματιζόμενη συνάντηση Παπανδρέου - Μέρκελ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά έδειξε κατ' αρχήν διάθεση να αναβάλει χρονικώς τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο για να προλάβει την άκρως σημαντική για την ελληνική οικονομία συνάντηση με την κ. Μέρκελ.
Τελικώς η συνάντηση στο Βερολίνο οριστικοποιήθηκε για την Παρασκευή 5 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες πριν από αυτήν του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, η πρόσκληση της κ. Μέρκελ έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες.
Με Ομπάμα
Το αποτέλεσμα της συνάντησης με την κ. Μέρκελ θα επηρεάσει εν πολλοίς και τη συνάντηση Παπανδρέου-Ομπάμα. Μια ελληνική κυβέρνηση απαλλαγμένη από το βάρος του «αδύναμου κρίκου» της ευρωζώνης και με τα δανεικά «καθ' οδόν», θα αντιμετωπίσει διαφορετικά τον κ. Ομπάμα στην πρώτη ουσιαστική συνάντηση Αθήνας-Ουάσιγκτον εδώ και αρκετό καιρό.
Η Αθήνα βεβαίως επιθυμεί να συζητήσει (ξανά) με τον Λευκό Οίκο τα ανοιχτά θέματά της με την ΠΓΔΜ, την Τουρκία και το θέμα της Κύπρου. Η αμερικανική πλευρά αντιθέτως έχει το πάγιο αίτημά της για την αύξηση της συνεισφοράς της Ελλάδας σε ανθρώπινο δυναμικό στο Αφγανιστάν
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου