Μέσα στην εβδομάδα ανκοινώνονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος οι νέες ρυθμίσεις για τις παρανομίες στους ημιυπαίθριους, τις πιλοτές και τα υπόγεια, που θα γίνουν νόμος του κράτους ώς τις 29 Απριλίου. Την ανακοίνωση έκανε η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας Οικιστικής Πολιτικής, στη χθεσινή ημερίδα του συλλόγου αρχιτεκτόνων με θέμα τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Οι προτάσεις του συλλόγου για τους ημιυπαίθριους, που φαίνεται ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου, περιλαμβάνουν:
* Την κατηγορηματοποίηση των παρανομιών ανάλογα με τα επιπλέον τετραγωνικά, με στόχο την οριστική τακτοποίηση και χωρίς επιβάρυνση των παραβάσεων μικρής κλίμακας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά αυξήσεις της δομημένης επιφάνειας της τάξης των 5 τετραγωνικών για διαμερίμαστα 100-120 τετραγωνικών.
* Την αξιοποίηση των λύσεων της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, όπως τα στεγασμένα αίθρια, για την αντιμετώπιση των μεσαίας κλίμακας υπερβάσεων, που αφορούν παρανομίες της τάξης 20-25 τετραγωνικών. Αυτό σημαίνει αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, με επιβάρυνση του αναλογούντος κόστους.
Οι αρχιτέκτονες προτείνουν επίσης να γίνονται δεκτές όλες οι παρανομίες σε ημιυπαίθριους που εντάσσονται στο «ιδεατό στερεό» (σ.σ. πρόκειται για ένα θεωρητικό περίγραμμα μέσα στο οποίο κατασκευάζονται τα μπαλκόνια, τα ρετιρέ, κ.λπ.). Η θέση αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο υπουργείο. Δεν φαίνεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των συντελεστών δόμησης σε περιοχές που έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης, γιατί -όπως και η μείωσή τους- θα καταρριφθεί από το ΣτΕ. Αφήνεται όμως ανοιχτή η πιθανότητα να εξεταστεί για συγκεκριμένες περιοχές, στο πλαίσιο προγραμμάτων αστικών αναπλάσεων.
Υπόγεια
Με διαφορετικό τρόπο προτείνεται να αντιμετωπίζονται οι παρανομίες σε υπόγεια που έχουν αλλάξει χρήση. Θα προσμετρώνται στα τετραγωνικά της δομημένης επιφάνειας του κτιρίου όσα εξέχουν έως 1,50 μέτρο πάνω από έδαφος και θα διαθέτουν παράθυρα, ενώ δεν θα μετράνε τα «θαμμένα» υπόγεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν φαίνεται διατεθειμένο να καλύψει παρανομίες σε πιλοτές που έχουν κλείσει και έχουν μετατραπεί σε γραφεία ή καταστήματα.
Οι αρχιτέκτονες προτείνουν να εξέχουν τα υπόγεια από τα όρια της οικοδομής για να γίνουν θέσεις στάθμευσης ή να τοποθετηθούν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αποκαλυπτικός ήταν ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρόνης Ακριτίδης, που ανακοίνωσε ότι στην πρωτεύουσα έχουν καταγραφεί 2.500 αυθαίρετα (!), πολλά από τα οποία βρίσκονται σε γειτονιές όπως του Κυνοσάργους, που παραμένουν ακόμη εκτός σχεδίου.
Η Μαρία Καλτσά ανακοίνωσε επίσης την έκδοση συμπληρωματικής εγκυκλίου για τα προβλήματα που προέκυψαν στα «τυφλά» οικόπεδα στις εντός σχεδίου περιοχές, λόγω της απόφασης του ΣτΕ του 2008. Για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί, οι εργασίες θα συνεχιστούν αρκεί ο ιδιοκτήτης να υπογράφει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει λάβει γνώση της απόφασης, ώστε να μην εγείρει διεκδικήσεις από το Δημόσιο σε περίπτωση προσφυγής από γείτονες. Οπου δεν έχει εκδοθεί άδεια, χρειάζεται τροποποίηση του ρυμοτομικού με απόφαση του δήμου που θα εγκρίνεται από την περιφέρεια.
Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου