Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Το «εμπόριο θα απορροφήσει το 2% του ΦΠΑ», σε κλίμα εμφυλίου

Πρόσκληση σε όλους τους εμπόρους της χώρας να απορροφήσουν την αύξηση του 2% στον ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, απηύθυνε το τριτοβάθμιο συλλογικό όργανο του κλάδου, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις περιφέρειες.


Ωστόσο οι προμηθευτές των εμπόρων, δηλαδή βιοτέχνες, βιομήχανοι, εισαγωγείς, τους εγκαλούν ότι τους πιέζουν, ώστε οι τιμές με τις οποίες θα αγοράζουν μετά τις 15 Μαρτίου, οπότε αυξάνεται ο ΦΠΑ, να είναι οι ίδιες. Δηλαδή, να απορροφήσουν οι προμηθευτές την αύξηση του 2%. Επιπλέον και σύμφωνα με όσα είπε χθες στους δημοσιογράφους ο αντιπρόσωπος της μπανάνας Chicita, παρά το ότι μειώνει συνεχώς την τιμή και πουλάει στους χονδρέμπορους με περίπου 70 λεπτά το κιλό, η τιμή στο ράφι παραμένει αμετάβλητη, γύρω στο 1,30 ευρώ. Αναρωτήθηκε δε γιατί δεν παρεμβαίνει το υπουργείο.

Με λίγα λόγια, το κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά είναι καθαρά κλίμα εμφύλιου πολέμου, με υπέρτατη αρχή «ο θάνατός σου η ζωή μου» και με καταπάτηση των κανόνων του υγιούς εμπορίου.

Από την πλευρά των εμπόρων, στη συνάντηση της Συνομοσπονδίας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία από όλους τους φορείς, για κλείσιμο όλο και περισσότερων επιχειρήσεων με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης.

«Αύξηση φοροδιαφυγής»

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μισθωτών θα οδηγήσει σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και της παραγωγικότητας κατά 5%. Θα λείψουν δηλαδή από την αγορά φέτος περίπου 8,3 δισ. ευρώ. Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της συμπίεσης των δαπανών και των εισοδημάτων, αλλά και της επιβολής επιπλέον φόρων κατά 4,8 δισ. ευρώ, να αυξηθεί περαιτέρω η φοροδιαφυγή (12,5 δισ.) και η εισφοροδιαφυγή (8,5 δισ.).

Παρά το αβέβαιο μέλλον που αντιμετωπίζει το εμπόριο, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για παρέμβαση σε δώρα και επιδόματα των εργαζομένων, αλλά και για οποιαδήποτε μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκαθάρισε δε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την παραμικρή αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων.

Το Επαγγελματοβιομηχανικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο σε κοινή τους ανακοίνωση «καρφώνουν» το εμπόριο για τον ΦΠΑ. Οπως αναφέρουν, έχουν εκδηλωθεί από αλυσίδες λιανικού εμπορίου προθέσεις προκειμένου να μεταφέρουν την αύξηση του ΦΠΑ στην ελληνική παραγωγή. Μάλιστα τονίζουν ότι την τακτική αυτή ακολουθούν και για προϊόντα που έχουν ήδη προμηθευθεί με τον παλαιό συντελεστή, ζητώντας το επιπλέον 2%, που ισχύει από 15 Μαρτίου, να τους δοθεί αναδρομικά ως έκπτωση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com