Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ελεγχος-σκούπα σε ΔΕΚΟ-ΕΡΤ

Ελεγχο-σκούπα τουλάχιστον για την τελευταία εξαετία σε διευθυντές, μεγαλοστελέχη και διοικητικούς υπαλλήλους κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, ανεξάρτητων αρχών, ιδρυμάτων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, παραγγέλλει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Γ. Σχοινιωτάκης, ο οποίος ζητεί παράλληλα και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΕΡΤ.


Στο στόχαστρο της έρευνας-μαμούθ θα μπουν οι μισθοδοσίες των προσώπων αυτών, τα οποία σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έπαιρναν ή συνεχίζουν να παίρνουν υψηλότερες αποδοχές από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου (6.090 ευρώ), θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα. Στο μικροσκόπιο του ελέγχου θα τεθεί και η νομιμότητα όλων των συμβάσεων εργασίας, προμηθειών κ.λπ. που κατάρτισαν οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το 27σέλιδο έγγραφο-φωτιά που απέστειλε ο κ. Σχοινιωτάκης στις 4 Μαρτίου 2010 προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, καταλήγει με τη δραματική έκκληση προς τους οικονομικούς ελεγκτές: «Ευελπιστούντες ότι θα εφαρμόσετε τους ως άνω επιβεβλημένους διαχειριστικούς ελέγχους ενσυνείδητα και σε βάθος ώστε να επιστρέψει στη θέση του στο δημόσιο ταμείο το αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα, διά των καταλογισμών που θα κρίνετε αναγκαίους, αναμένομεν όπως συντόμως μάς γνωρίσετε τις συναφείς ενέργειές σας».

Εκτεταμένη αναφορά κάνει στην ΕΡΤ, για την οποία τονίζει ότι ο διαχειριστικός έλεγχος επιβάλλεται να επεκταθεί τουλάχιστον στην τελευταία εξαετία, εν όψει του γεγονότος ότι «ο διοικητής, τα στελέχη και ορισμένοι υπάλληλοι της ΕΡΤ (μεταξύ άλλων παρουσιάστριες εκπομπών, ειδήσεων κ.λπ.) ελάμβαναν και ίσως συνεχίζουν να λαμβάνουν αποδοχές μηνιαίως και ετησίως που υπερβαίνουν κατά πολύ (ενίοτε πολλαπλάσιες) αυτές των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με έγγραφό του προς την ΕΡΤ στις 24.11.2009 ζητούσε εκτεταμένο έλεγχο, διότι, όπως αναφέρει, «είναι ψευδεπίγραφο ΝΠΙΔ, αφού φέρει όλα τα χαρακτηριστικά ΝΠΔΔ, επιχορηγείται από το Δημόσιο, η διοίκησή της αναδεικνύεται από τον υπουργό, εποπτεύεται από το κράτος και απολαμβάνει πολλά κρατικά προνόμια», αλλά η κρατική τηλεόραση δέχθηκε να γίνει έρευνα μόνο για τις τηλεοπτικές παραγωγές «Διονύσιος Σολωμός» και «Olympic Trophy».

Τώρα ο γενικός επίτροπος επανέρχεται και ζητεί να ελεγχθούν οι αποδοχές του διοικητού, των γενικών διευθυντών, διευθυντών και όλων των στελεχών, παρουσιαστών, ηθοποιών, υπαλλήλων της ΕΡΤ που υπερβαίνουν εκείνες του προέδρου του Αρείου Πάγου, υπογραμμίζοντας ότι οι αποδοχές αυτές είναι μη νόμιμες και επιβάλλεται αυτοί που τις εισέπραξαν παράνομα και αντισυνταγματικά, με βάση άκυρες και ανίσχυρες συμβάσεις εργασίας, να τις επιστρέψουν. Ακόμη ζητεί να ελεγχθούν:

* Ποια στελέχη και υπάλληλοι της ΕΡΤ είναι πολυθεσίτες και αν έχουν υποβάλει τη σχετική δήλωση περί πολυθεσίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο που επιτάσσει ο νόμος 1256/82.

* Ποια από τα αμειβόμενα πλουσιοπάροχα στελέχη είναι παράλληλα συνταξιούχοι. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, συνταξιούχοι του Δημοσίου είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι εργάζονται σε θέση του Δημοσίου, ώστε να τους καταβάλλεται μόνον το 30% της σύνταξής τους μηνιαίως. Επικαλείται τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο αναφέρθηκε ότι υπάρχει συνταξιούχος και συγχρόνως αμειβόμενος από την ΕΡΤ με 25.000 ευρώ μηνιαίως.

* Αν είναι νόμιμες οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, αν δηλαδή διενεργήθηκε νόμιμος διαγωνισμός για καθεμιά από αυτές ή πρόκειται για συμβάσεις απευθείας ανάθεσης, οπότε είναι άκυρες.

* Αν οι συμβάσεις υπηρεσιών έργου εκπομπών, παραγωγών, σκηνοθετών κ.λπ. ή προμηθειών που υπερβαίνουν καθεμία το ποσό των 1.000.000 ευρώ έχουν υπαχθεί στον ειδικό προσυμβατικό προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως ορίζει ο νόμος.

Ο κ. Σχοινιωτάκης αποδοκιμάζει και το γεγονός ότι με νομοθετική διάταξη εξαιρέθηκαν από τον συνταγματικά κατοχυρωμένο έλεγχο του δημόσιου χρήματος (άρθρο 98) φορείς όπως ο ΟΠΑΠ, τονίζοντας ότι «η ρύθμιση είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και ανίσχυρη».

Στην παραγγελία του τονίζει ότι ο διαχειριστικός έλεγχος επιβάλλεται να επεκταθεί:

* Σε όλους τους διοικητικούς λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

* Σε όλες τις συμβάσεις που κατάρτισαν οι ποικιλόμορφοι φορείς (κρατικές επιχειρήσεις, οργανισμοί, ιδρύματα, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ) εργασίας, έργου, προμηθειών κ.λπ., ανάλογα με την ιδιομορφία του εκάστοτε ελεγχόμενου φορέα. *

! Με άλλο έγγραφο που αποστέλλει στις 8 Μαρτίου 2010 προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί να διενεργηθεί εξονυχιστικός έλεγχος σε όλα τα εστιατόρια και clubs της Μυκόνου για φοροδιαφυγή. Παράλληλα ο κ. Σχοινιωτάκης ζητεί από τους οικονομικούς επιθεωρητές να ελέγξουν τα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τις διατάξεις περί «πόθεν έσχες», του προϊστάμενου και όλων των υπαλλήλων-ελεγκτών τής ΔΟΥ Μυκόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com