Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τσιπ και «Esta» αντί βίζας

Μετά το Πάσχα μπαίνει και πρακτικά η Ελλάδα στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας, που θα επιτρέπει σε Ελληνες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουρισμό ή επιχειρηματικούς λόγους και να μένουν εκεί για 90 ημέρες.


Οπως ανακοινώθηκε χθες, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της διαδικασίας στην αμερικανική πρεσβεία, τρεις είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να ταξιδέψουν οι Ελληνες χωρίς βίζα στις ΗΠΑ: να διαθέτουν διαβατήριο με ενσωματωμένο τσιπ, έγκυρο εισιτήριο μετ' επιστροφής ή προώθησης σε άλλο προορισμό που θα έχει εκδοθεί από αεροπορική εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατάργησης της βίζας και ηλεκτρονική έγκριση ή άδεια με τίτλο «Esta».

«Esta» ονομάζεται το ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο οφείλουν να συμπληρώνουν οι επισκέπτες μέσω υπολογιστή και μόνο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://esta.cbp. dhs.gov. Αφού συμπληρώσουν το έντυπο οι ενδιαφερόμενοι πληροφορούνται άμεσα αν το ταξίδι εγκρίθηκε, το πολύ σε 72 ώρες!

Βίζα για άνω των 90

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να εκτυπώσουν τη σχετική έγκριση και να την προσκομίσουν στο αεροδρόμιο. Η έγκριση είναι έγκυρη για δύο χρόνια, εκτός κι αν το διαβατήριο του ενδιαφερόμενου λήξει στο μεσοδιάστημα. Σ' αυτή την περίπτωση οι κάτοχοι των διαβατηρίων οφείλουν να ξανακάνουν αίτηση με τα στοιχεία του νέου τους διαβατηρίου.

Οσοι επισκέπτες δεν έχουν έγκριση Esta ή βίζα δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ. Η χορήγηση βίζας με το παλιό σύστημα είναι απαραίτητη για όσους σκοπεύουν να μείνουν στις ΗΠΑ για περισσότερο από 90 ημέρες ή να συμμετάσχουν σε προγράμματα σπουδών, μορφωτικών ανταλλαγών, να εργαστούν προσωρινά, καθώς και για δημοσιογράφους που βρίσκονται σε επαγγελματική αποστολή.

Οι ταξιδιώτες που είχαν κάνει αίτηση για βίζα και απορρίφθηκε ή δεν τους επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ ή υποχρεώθηκαν να αναχωρήσουν από εκεί για διάφορους λόγους δεν θα παίρνουν έγκριση για Esta. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα στην πρεσβεία.

Τέλος, όσοι διαθέτουν ήδη έγκυρη βίζα τύπου Β1/Β2 μπορούν να επισκέπτονται τις ΗΠΑ χωρίς να διαθέτουν την έγκριση Esta, για όσο διάστημα ισχύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com