Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Από Δευτέρα οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ

Από την ερχόμενη Δευτέρα επιβάλλονται οι αυξημένοι κατά 10% συντελεστές ΦΠΑ, οπότε και θα αποδίδεται ο υψηλότερος φόρος στο Δημόσιο.


Με χθεσινή διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά στοιχεία (αποδείξεις, τιμολόγια, δελτία παροχής υπηρεσιών), τα οποία εκδίδονται από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Μαρτίου, θα είναι με τους αυξημένους συντελεστές, που διαμορφώνονται σε:

* 21% από 19% ο βασικός συντελεστής.

* 10% από 9% ο μειωμένος.

* 5% από 4,5% ο χαμηλός.

* 15% ο βασικός, 7% ο μειωμένος και 4% ο χαμηλός, που είναι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές για τα νησιά.

Συνεπώς, στα πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 15 Μαρτίου και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές. Για παράδειγμα: επιχείρηση απέστειλε στις 20/2 εμπορεύματα που υπάγονταν σε ΦΠΑ 19% και το τιμολόγιο δεν εκδόθηκε άμεσα. Στο τιμολόγιο που θα εκδοθεί από 15/3 και μετά θα υπολογιστεί ΦΠΑ 21%.

Στην περίπτωση έκδοσης Ειδικού Ακυρωτικού Σημειώματος θα αναγράφεται ο συντελεστής ΦΠΑ που ίσχυε κατά την αρχική συναλλαγή και ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης, ειδάλλως ακυρώνεται η συναλλαγή. Για παράδειγμα, επιχείρηση απέστειλε 26/2 εμπορεύματα με Δελτίο Αποστολής που υπάγονταν σε ΦΠΑ 19%. Λόγω άρνησης του πελάτη να τα παραλάβει εκδίδεται ακυρωτικό σημείωμα με ΦΠΑ 19%.

Για συναλλαγές που τιμολογούνται από 15/3 και μετά, αποδίδεται αυξημένος ΦΠΑ ανεξάρτητα του αν τα φορολογικά στοιχεία εκδόθηκαν με τους παλιούς συντελεστές. Ειδικά για χονδρική πώληση αγαθών και υπηρεσιών εκδίδεται συμπληρωματικό τιμολόγιο για τη διαφορά του ΦΠΑ.

Κατ' εξαίρεση για τις λιανικές πωλήσεις φαρμάκων θα αποδοθεί ΦΠΑ με παλιούς συντελεστές μέχρι την αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων.

Αναφορικά με τις ταμειακές μηχανές, οι νέες τιμές με τον αυξημένο ΦΠΑ μπορεί να αναγράφονται με άμεση πληκτρολόγηση. Συνιστάται δε στις επιχειρήσεις η προσαρμογή των ταμειακών μηχανών να γίνεται και από τους ίδιους, καθώς δεν απαιτείται η επέμβαση εξουσιοδοτημένου τεχνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com