Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Εβαλαν -κατά λάθος- ΦΠΑ 15% και στα νησιά

Στο 15% αυξάνει και ο ΦΠΑ για τα νησιά έναντι 13% σήμερα, καθώς δεν υπήρξε τελικώς εξαίρεση στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.


Παρ' ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει αρχικώς ότι τα νησιά εξαιρούνται των αυξήσεων του ΦΠΑ, εν τούτοις «ξέχασαν» να το νομοθετήσουν. Ετσι, η παράγραφος 4 του άρθρου 21 που προβλέπει ότι οι συντελεστές του φόρου είναι κατά 30% μειωμένοι παραπέμπει στην παράγραφο 1 βάσει της οποίας ο βασικός συντελεστής αυξήθηκε στο 21%.

Ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 15% ισχύει για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου, Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο κι εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία βρίσκονται στα νησιά και παραδίδονται από υποκείμενο στον φόρο που είναι εγκατεστημένος στα νησιά, πωλούνται με προορισμό τα νησιά, αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς νομικό πρόσωπο εγκατεστημένο στα νησιά ή εισάγονται στα νησιά. Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στα νησιά έχει τεθεί επανειλημμένως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com