Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

4% θα μειωθεί το ΑΕΠ φέτος και η ανεργία θα φτάσει 20% το 2012

Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μοιάζει με άθλο του Ηρακλή, τονίζει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank σε έκθεσή της.


Οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι η διαδικασία της προσαρμογής δεν είναι αδύνατη, καθώς υπάρχουν άλλες 10 περιπτώσεις που αναπτυγμένες οικονομίες προχώρησαν σε εγχειρήματα ανάλογου μεγέθους τα τελευταία 30 χρόνια. Το μεγάλο ρίσκο, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι αν η Ελλάδα θα εμφανιστεί απρόθυμη να αποδεχθεί το βραχυπρόθεσμο κόστος, ελπίζοντας ότι οι τωρινές δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω εξωτερικής βοήθειας. Πάντως, οι προβλέψεις της Deutsche Bank για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πιο δυσοίωνες από εκείνες που εμπεριέχονται στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η γερμανική τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ θα είναι πιο κοντά στο 4% το 2010 έναντι 0,3% που είναι η μέχρι σήμερα εκτίμηση στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας. Η ελληνική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μέχρι 7,5% σωρευτικά την περίοδο 2010-2012 και η ανεργία να αυξηθεί κοντά στο 20% πριν ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή (2012).

Αναφορικά με την αύξηση του ελληνικού δανεισμού, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank θεωρούν ότι σημαντικό ρόλο έχει παίξει η μεγάλη πτώση των πραγματικών επιτοκίων -ονομαστικό επιτόκιο μείον πληθωρισμός- με τα οποία δανείζεται η χώρα από τότε που μπήκε στην ΟΝΕ. Τα βραχυχρόνια πραγματικά επιτόκια δανεισμού ανέρχονταν στο 5,4% κατά μέσο όρο την περίοδο 1990-2000 αλλά έπεσαν στο μηδέν ή ήταν αρνητικά από εκεί και πέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com