Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας θα υποκύψει η κυβέρνηση στην ανάγκη επιπρόσθετων μέτρων. Τα σενάρια για περικοπή δαπανών και επιβολή φόρων έχουν πέσει στο τραπέζι και ο πρωθυπουργός καλείται να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Κυβερνητικός στόχος είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι «σκληρές» κοινοτικές επιταγές που ζητούν εν μέσω οξύτατης ύφεσης (ακόμη και στο 2% του ΑΕΠ υπολογίζεται, έναντι 1% που εκτιμά η κυβέρνηση) πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, στο «βωμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ο επίτροπος Ολι Ρεν έχει προγραμματίσει συναντήσεις με τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ανδρέα Λοβέρδο, έχοντας κατά νου την «τρύπα» πέντε δισ. ευρώ στο ΠΣΑ την οποία διαπίστωσαν οι ελεγκτές που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στις συναντήσεις με τους κοινοτικούς την προηγούμενη εβδομάδα απέφυγε τις δεσμεύσεις. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να τεθούν στη συνάντηση με τον επίτροπο.
1. Το σενάριο για αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% (από 19% σε 21%) εμφανίζεται ως κυρίαρχο, με τη διαφορά ότι ήδη έχει αρχίσει να αμφισβητείται η αποδοτικότητά του, καθώς η κρίση περιορίζει συνεχώς τα προσδοκώμενα έσοδα. Μέχρι πρότινος μία μονάδα αύξησης του ΦΠΑ θα έφερνε έσοδα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Τώρα το όφελος υπολογίζεται στα 700- 800 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένης κατανάλωσης δηλαδή 1,5 δισ. ευρώ συνολικά.
Αμφίβολη είναι και η απόδοση του εναλλακτικού σεναρίου το οποίο κάνει λόγο για θέσπιση ενδιάμεσου συντελεστή (15%). Ο λόγος είναι ότι το 75% των εσόδων προέρχεται από τον υψηλό συντελεστή και μόνο το 25% από τους χαμηλούς (9% αλλά και 4,5%). Αν, λοιπόν, αυξηθεί περισσότερο ο υψηλός συντελεστής ή ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ είδη πολυτελείας που τώρα εξαιρούνται (π.χ. τα Ι.Χ.), το όφελος θα είναι σημαντικό και θα καλύψει μεγάλο μέρος των κοινοτικών επιταγών. Μικρό είναι το όφελος από αναπροσαρμογή των χαμηλών συντελεστών (200 εκατ. ευρώ για κάθε μονάδα αύξησης).
2. Η περαιτέρω αύξηση του φόρου στα καύσιμα, εκ πρώτης όψεως μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στο δημόσιο ταμείο, καθώς σε αυτά η ζήτηση είναι σε μεγάλο βαθμό ανελαστική. Ο αντίλογος μιλά για κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων.
3 Η πρόσφατη αύξηση των φόρων στα τσιγάρα εκτιμάται από αρμόδια στελέχη ότι θα έχει μικρή απόδοση. Σε ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση του ειδικού φόρου (από το 63% σήμερα, στο 70%) το όφελος μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικό, αφού ο κλάδος βρίσκεται σε κρίση, με τις πωλήσεις να σημειώνουν διψήφια μείωση σε σχέση με πέρυσι.
4. Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τους φόρους στα ποτά. Η αγορά είναι «πεσμένη» και τα έσοδα από την τωρινή κίνηση δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 60 εκατ. ευρώ.
5. Ζητήθηκε επίσης από τους κοινοτικούς, να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους. Υπάρχουν πάντως οι επιφυλάξεις καθώς η "τακτοποίηση" μπορεί να προσκρούσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας οπότε θα χρειαστούν και άλλα επιπρόσθετα μέτρα.
Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου