Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Ύφεση 2% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος

Βέβαιος ότι ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 3% έως το τέλος του 2012 εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, μιλώντας στο Reuters. Εκτίμησε, όμως, ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι εντονότερος από τις επίσημες προβλέψεις και θα φτάσει φέτος στο 2% του ΑΕΠ.


O κεντρικός τραπεζίτης πρόσθεσε, όμως, ότι έχουν μπει οι βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας, στο μέλλον, γεγονός που δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα. "Έχω την πεποίθηση ότι θα μετατρέψουμε έναν φαύλο κύκλο, σε έναν 'ενάρετο' κύκλο", υπογράμμισε.

Προέβλεψε ότι έπονται δομικές μεταρρυθμίσεις, κρίνοντας αναγκαία την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την αναμόρφωση ασφαλιστικού συστήματος και ΕΣΥ.

Όσον αφορά στον δανεισμό της χώρας, ο Γ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων ελληνικών και γερμανικών ομολόγων είναι ακραία, πρόσθεσε, όμως ότι εξίσου ακραία ήταν η συμπεριφορά των αγορών όταν η διαφορά βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά, πριν την κρίση. Εκτίμησε ότι η υποχώρηση του σπρεντ σε φυσιολογικά επίπεδα εί ναι θέμα χρόνου. Εκτίμησε ότι μπορεί να περάσουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, αλλά θα συμβεί. "Η κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα για να διορθώσει την κατάσταση", τόνισε.

Πρόσθεσε ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν δικαιολογούνται αν προχωρήσουν σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ύστερα από τα μέτρα. Αντιθέτως, χαρακτήρισε ζήτημα χρόνου την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Κάλεσε, πάντως, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχτεί ως εγγύηση και ομόλογα με χαμηλότερη αξιολόγηση από το όριο που έχει θέσει.

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι η Ελλάδα μεσομακροπρόθεσμα θα καταφέρει να έχει πλεονάσματα στον προϋπολογισμό της.

Επιφυλάξεις για το ΕΝΤ

Σχετικά με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα περιμένει να πληροφορηθεί λεπτομέρειες πριν τοποθετηθεί. "Εάν τα περασμένα χρόνια όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου, τηρούσαν τους κανόνες, δεν θα αντιμετωπίζαμε τα σημερινά προβλήματα και δεν θα χρειαζόμασταν νέους θεσμούς", σημείωσε.

Ο Γ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες και η Ελλάδα δεν ήταν η εξαίρεση.

Προβλέψεις για τον τραπεζικό κλάδο

Ο επικεφαλής της ΤτΕ θεώρησε αναπόφευκτη τη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας μέσα στα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως το οικονομικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των τελευταίων 10 - 15 ετών.

Εκτίμησε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα είναι ασθενής, δεδομένου ότι αναμένεται υποχώρηση της ζήτησης. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί προς το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com