Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Επιβεβαιώνει ο Όλι Ρεν τα σχέδια για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν επιβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το Eurogroup και τις χώρες του ευρώ, επεξεργάζεται πρόταση για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, ως μηχανισμού στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.


Ο Αμαντέου Αλφατάζ σημείωσε ότι παράλληλα, η Επιτροπή ετοιμάζει πρόταση για την ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επιτήρηση των χωρών της ευρωζώνης, «ούτως ώστε περιπτώσεις, όπως αυτή της Ελλάδας, να μην ξανασυμβούν».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι σχετικές προτάσεις θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις, που αφορούσαν τη λειτουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες, καθώς η Επιτροπή βρίσκεται στο πρωταρχικό στάδιο διαβούλευσης με τις χώρες του ευρώ και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αρκέστηκε να πει ότι ο χαρακτήρας του εν λόγω μηχανισμού θα είναι προληπτικός και παρεμβατικός.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της Επιτροπής για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και ως εκ τούτου ο σκοπός δεν είναι να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, αλλά να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ. «Όπως έχει πει ο Επίτροπος Ρεν, από την ελληνική κρίση διδαχθήκαμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να βελτιωθεί η οικονομική διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ», ανέφερε ο Αμ. Αλφατάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com