Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

S&P: Προβλέπει νέα ύφεση στην Ευρωζώνη, μηδενική ανάπτυξη το 2013

Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοινώνοντας σήμερα ότι αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,8% το 2012 και μηδενική ανάπτυξη το 2013.



Στις προηγούμενες προβλέψεις της, τον Ιούλιο, ο οίκος S&P προέβλεπε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,7% το 2012 και μικρή ανάπτυξη 0,3% το επόμενο έτος.

Για την Ισπανία η S&P αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος και περαιτέρω υποχώρηση κατά 0,6% το 2013.

«Οι τελευταίες οικονομικές ενδείξεις συνεχίζουν να διαμορφώνουν μια ζοφερή εικόνα για την Ευρώπη», σχολίασε ο Jean-Michel Six, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. «Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ύφεσης. Ωστόσο οι προοπτικές διαφέρουν από χώρα σε χώρα», συμπλήρωσε.

«Ειδικότερα, προβλέπουμε άλλο ένα έτος πολύ αδύναμης ανάπτυξης το 2013 στη Γαλλία και τη Βρετανία και περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία», πρόσθεσε ο αναλυτής της S&P.

Στην ανάλυση του ο οίκος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη σε ορισμένες από τις μικρότερες, ανοιχτές οικονομίες της Ευρώπης -όπως η Ελβετία, η Σουηδία και το Βέλγιο-, εξακολουθεί να εμφανίζει κάποια ανθεκτικότητα.

Αντιθέτως, βαθαίνει η ύφεση στην Ιταλία και την Ισπανία, ενώ για τις λεγόμενες «χώρες του πυρήνα» ο οίκος αναφέρει ότι συνεχίζουν να εμφανίζουν μηδενική ή σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, γεγονός που αποδίδεται στη δημοσιονομική συρρίκνωση.

«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική συρρίκνωση αφαιρεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι από το ΑΕΠ σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους ύφεσης, κυρίως εξαιτίας της ταυτόχρονης απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με την χαμηλή ανάπτυξη της προσφοράς χρήματος», επισημαίνει ο οικονομολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com