Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

FT DEUTSCHLAND Μέρκελ, Ομπάμα και Τζιαμπάο κρατούν την Ελλάδα στο ευρώ

Η έως τώρα παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, οφείλεται στην Angela Merkel, τον Barack Obama και τον Wen Jiabao , υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική έκδοση των Financial Times.




Κι αυτό γιατί οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων –ΗΠΑ, Κίνας, Γερμανίας- είναι πιο ισχυροί από τις αγορές. Αυτά τα τρία μεγάλα κέντρα εξουσίας έχουν εν μέρει τη δύναμη να πετύχουν την ηρεμία εφόσον το επιθυμούν, υποστηρίζουν οι FT Deutschland.
Η αμερικανική παρέμβαση στη συζήτηση που διεξαγόταν το καλοκαίρι για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, υπήρξε καθοριστική. Η επίσκεψη του υπουργού οικονομικών Timothy Geithner στον γερμανό υπουργό ομόλογό του Wolfang Schaeuble στο νησί Συλτ κατέστησε σαφές ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Οι Ευρωπαίοι τα βρήκαν με τον Αμερικανό πρόεδρο Obama, καθώς η επανεκλογή του τους είναι πολυτιμότερη σε σχέση με την εκλογή Romney.


Κατά της εξόδου μέλους από την ευρωζώνη έχουν τα ταχθεί και οι Κινέζοι. «Θέλουμε το ευρώ να παραμείνει ανέπαφο», δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ο κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα, Ντου Κουιβέν. Και οι Κινέζοι έχουν αυτήν την στιγμή ένα ιδιαίτερο συμφέρον να υπάρξει ηρεμία, καθώς μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί η νέα ηγεσία στην χώρα. Η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η καγκελάριος Μέρκελ ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, η σύμπνοια των τριών υπερδυνάμεων δεν οφείλεται σε κάποιου είδους συνομωσία, ωστόσο αυτή τη στιγμή τα συμφέροντά τους είναι κοινά γι αυτό και η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στις κινήσεις τους, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com