Το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο και στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την...εμμονή που δείχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
“Φοβούνται” πως στην έκθεση για την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους -αν δηλαδή είναι δυνατόν αυτό να περιοριστεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020- την οποία ετοιμάζει το ΔΝΤ θα υπάρχει ...αστερίσκος που θα ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για μια νέα αναδιάρθρωση του.
Παράλληλα δεν βλέπουν με καλό μάτι τα συνεχή δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο τα οποία εστιάζουν στο χρέος , το πακέτο των 11,5 δις αλλά και τον χρόνο που θα είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης μπαίνουν στην τελική ευθεία, πυκνώνουν παρόμοια δημοσιεύματα τα οποία και εκλαμβάνουν ως μοχλό πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές έσπευσαν χθες να διαψεύσουν δημοσίευμα του Spiegel σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα χρειάζεται πακέτο μέτρων ύψους 20 δις ευρώ προκειμένου να καλύψει τα υψηλά ελλείμματα του προϋπολογισμού της.
Όπως ανέφεραν “το ύψος του ελλείμματος το οποίο πρέπει να καλυφθεί είναι 13,5 δις ευρώ εκ των οποίων έπειτα από συμφωνία με την τρόικα τα 11,5 δις ευρώ θα προέρχονται από τον περιορισμό των δαπανών και τα 2 δις ευρώ από τα έσοδα”.
Πιο αναλυτικά στην Αθήνα πιστεύουν πως η βιωσιμότητα του χρέους θα αποτελέσει για άλλη μία φορά διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.
Κι αυτό καθώς στο Ταμείο δεν κρύβουν πως θεωρούν αναγκαίο ένα “κούρεμα” των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο “επίσημος τομέας” δηλαδή η ΕΚΤ και οι χώρες μέλη.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και τη συμπεριφορά του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ ο οποίος όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις τόσο σκληραίνει τη στάση του.
Όπως είναι φυσικό η θέση του Ταμείου βρίσκει κάθετα αντίθετη όχι μόνο την γερμανική κυβέρνηση αλλά και την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας . Άλλωστε το θέμα είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πριν την υλοποίηση του PSI και είχε απορριφθεί καθώς η Ευρωζώνη έθεσε “βέτο”.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις συζητήσεις που έγιναν το προηγούμενο 15θήμερο στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα δεν κατέληξαν σε μία κοινή συνισταμένη για την βιωσιμότητα του χρέους
Το υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει ειδική ομάδα η οποία έχει ετοιμάσει προβολές για την εξέλιξη του χρέους.
Σύμφωνα με αυτές το χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο και να υποχωρήσει στο 109% του ΑΕΠ το 2020
Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Ελλάδα να έχει στη διάθεσή της δύο παραπάνω χρόνια για να μειώσει το έλλειμμά της παίρνοντας την επιμήκυνση, να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσει το χρέος της κατά 40 δις ευρώ περίπου στην περίπτωση που η Ευρωζώνη αποφασίσει ότι και οι ελληνικές τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με το "ισπανικό" μοντέλο .
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου