Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τι μπορεί να προκαλέσει Κραχ μέσα στον Οκτώβριο

Με την πιθανότητα ενός κραχ στις διεθνείς αγορές καταπιάνεται ο διάσημος «γκουρού» των επενδύσεων Εντ Γιαρντένι.



Στο τελευταίο του ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές, που περιήλθε στην κατοχή της «Η-Online», ο αμερικανός οικονομολόγος και σύμβουλος επενδύσεων επιχειρεί να εντοπίσει τον πλέον επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές τον ερχόμενο μήνα.

Γιατί συγκεκριμένα τον Οκτώβριο; Διότι, όπως εξηγεί, αυτός μαζί με τον Σεπτέμβριο είναι οι δυο μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εμφανίζει ιστορικά τον υψηλότερο μέσο όρο απωλειών (4,9%). Με άλλα λόγια, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος είναι οι δυο μήνες χρηματιστηριακής… συμφοράς.


Κι αν ο μεν Σεπτέμβριος έχει κατ' ουσίαν παρέλθει όχι μόνο ανώδυνα αλλά και με υψηλά κέρδη για τις διεθνείς αγορές, χάρη στις ιστορικές αποφάσεις των τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη – της αμερικανικής Fed, της ευρωπαϊκής ΕΚΤ, και της ιαπωνικής BoJ να τυπώσουν άφθονο χρήμα-, ο Οκτώβριος παραμένει ερωτηματικό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαρντένι, από το 1928 ως σήμερα, ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street έχει σημειώσει μέση αύξηση 0,4% τον Οκτώβριο. Κατά την 85ετή αυτή περίοδο ο S&P 500 έχει αυξηθεί στο 60% του χρόνου, κερδίζοντας 4% κατά μέσο όρο, και έχει υποχωρήσει στο 40% του χρόνου, χάνοντας κατά μέσο όρό 4,9%. Ως εκ τούτου, ο Οκτώβριος έχει ταυτιστεί με χρηματιστηριακά κραχ, με πιο εντυπωσιακά παραδείγματα εκείνο του 1987 (βουτιά 21,8%), του 1929 (βουτιά 19,9%), και του 2008 (βουτιά 16,9%).

«Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ακόμα μεγάλο κραχ τον φετινό Οκτώβρη;», διερωτάται ο κ. Γιαρντέντι. Η Ευρώπη, σημειώνει, είναι ήδη σε ύφεση, η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται σημαντικά, η ανάπτυξη των ΗΠΑ παραμένει ασθενική και πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα εταιρικά κέρδη κατά το γ' τρίμηνο του 2012 θα απογοητεύσουν.

Ωστόσο, τονίζει, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα του τρέχοντος κύκλου του και μόλις 6,9% κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του. Όπως επισημαίνει, τα κακά νέα για την παγκόσμια οικονομία έχουν αντισταθμιστεί από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν δεσμευτεί να… πνίξουν τον κόσμο στη ρευστότητα.

Αν υπάρχει κάτι κακό που να φέρνει ο Οκτώβρης, τότε αυτό πιθανότατα θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Γιαρντένι, ένας ενδεχόμενος πόλεμος στον Περσικό Κόλπο. Όπως σημειώνει, οι επόμενες δυο πανσέληνοι πάνω από το Ιράν είναι στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 29 Οκτωβρίου. Αυτό, λέει, σημαίνει ότι τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη του Ισραήλ θα έχουν περισσότερο φως τη νύχτα για να αξιολογήσουν τη ζημιά που θα έχει γίνει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν...

Πετρέλαιο

Aν όμως επίκειται σύγκρουση στον Περσικό Κόλπο, τότε διερωτάται ο κ. Γιαρντένι, γιατί η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας (Brent) έχει υποχωρήσει κατά 6,79 δολ. από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα των 117,19 δολ. στις 14 Σεπτεμβρίου στα 110,40 δολ. το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου; Διότι, εξηγεί ο ίδιος, η παγκόσμια ζήτηση για αργό πετρέλαιο δείχνει να έχει αρνητικές προοπτικές κάτι που περιορίζει βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στο «μαύρο χρυσό». Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι παρά την πρόσφατη εξασθένηση της τιμής, οι μεγάλοι κερδοσκόποι της αγοράς εμπορευμάτων εξακολουθούν να ποντάρουν σε μακροπρόθεσμες τιμές σχεδόν-ρεκόρ για το πετρέλαιο και την βενζίνη. Ίσως αυτοί να ξέρουν κάτι περισσότερο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com