Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το Λούβρο «μετακομίζει» στη Θεσσαλονίκη

Έργα από το Λούβρο, ένα από τα διασημότερα Μουσεία του κόσμου, θα ταξιδέψουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της.





Τα έργα θα πλαισιώσουν πέντε εκθέσεις, καθώς θα αποτελούν τα κεντρικά εκθέματα στα ισάριθμα Μουσεία της συμπρωτεύουσας, τη γνωστή «Κίνηση των 5Μ».

Οι εκθέσεις στα πέντε Μουσεία -Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης- πραγματοποιούνται υπό τον γενικό τίτλο «Το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη». Αποτελούν το αντίδωρο του γαλλικού Μουσείου για τη μεγάλη έκθεση «Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η Αρχαία Μακεδονία», που παρουσιάστηκε από τον Οκτώβριο 2011 ως τον Ιανουάριο 2012 στο Λούβρο με εκθέματα από συλλογές Εφορειών Αρχαιοτήτων και Μουσεία της Μακεδονίας.

«Το Λούβρο, που υποδέχτηκε τη μεγάλη έκθεση για τον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία, ανταποδίδει στη Θεσσαλονίκη σε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για την πόλη, στο πλαίσιο της αρχής της αμοιβαιότητας. Η παρουσία, μάλιστα, του διευθυντή του Λούβρου, Henri Loyrette, στα εγκαίνια των εκθέσεων, που θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο από τις 12 ως τις 14 Οκτωβρίου, δείχνει τη σημασία που δίνει στο γεγονός», δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΑΙΘΠΑ Λίνα Μενδώνη, στη τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που έδωσε το πράσινο φως για τις δύο από τις εκθέσεις, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται αρχαιότητες.

Οι εκθέσεις

Με τίτλο «Η Λειψανοθήκη του Αληθούς Σταυρού» η πρώτη έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 17 Ιανουαρίου 2013.

Η δεύτερη θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και έχει τίτλο «Από τον Πλάτωνα έως τον Βολταίρο και τον Κοραή. Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία και ο Διαφωτισμός». Θα έχει την ίδια διάρκεια με την προηγούμενη, δηλαδή ως τις 17 Ιανουαρίου 2013. Οι υπόλοιπες εκθέσεις -που θα ξεκινήσουν επίσης τον Οκτώβριο - με εκθέματα από το Λούβρο είναι οι εξής: «Ευρώπη και Ελληνικοί Μύθοι: 16ος - 19ος αιώνας» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. «Το Μουσείο μέσα στο Μουσείο» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δύο φωτογράφοι, ο Ιταλός Mimmo Jodice και ο Γάλλος Jean Christophe Ballot παρουσιάζουν ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την πορεία της 10ετούς ανακαίνισης του Λούβρου.

Τέλος, στην έκθεση με τίτλο «Scopophilia» - στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- η εικαστικός Ναν Γκόλντιν θα παρουσιάσει φωτογραφίες έξι γλυπτών και πινάκων από τη συλλογή του Λούβρου, που «συνομιλούν» με έργα της από τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1970.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com