Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012
Φόρος 20%-30% στις καταθέσεις στην Ελβετία ή άρση απορρήτου και φορολογικός έλεγχος
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση των αδήλωτων και αφορολόγητων καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων που έχουν οι Έλληνες σε ελβετικό έδαφος, εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία και αναμένεται να υπογραφεί εντός του Σεπτεμβρίου στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.
Τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητήσει στη Βέρνη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Ο υφυπουργός συναντάται αύριο με τον επικεφαλής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών P. Odier και τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του Μ. Ambuhl.
Το ύψος των συνολικών καταθέσεων Ελλήνων πολιτών -φυσικών και νομικών προσώπων- που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες, παραμένει άγνωστο με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα» καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που προέρχονται από την παραοικονομία.
20 δισ. ευρώ
Ωστόσο, το χρηματομεσιτικό γραφείο Helvea σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ εκτιμά ότι στις στις ελβετικές τράπεζες βρίσκονται περίπου 20 δισ. ευρώ Ελλήνων και το 99% των οποίων φέρεται να μην έχει δηλωθεί και φορολογηθεί. Στόχος της συμφωνίας θα είναι η φορολόγηση αυτών των αδήλωτων κεφαλαίων με συντελεστή 20% - 30% ώστε να εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία περίπου 4 - 6 δισ. ευρώ. Οι ελβετικές τράπεζες θα επικοινωνήσουν με Έλληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματα τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαια με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιχθεί το καθεστώς ανωνυμίας. Σύμφωνα με το πλαίσιο που συζητείται, οι Έλληνες με λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες θα έχουν δυο επιλογές:
Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) και αδήλωτου κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φόρος που θα επιβληθεί στις «μυστικές» καταθέσεις των Ελλήνων θα κυμαίνεται μεταξύ 20% - 30%. Ο φόρος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό δημόσιο.
Να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στις ελβετικές τράπεζες για να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών οι καταθέτες που θα το πράξουν θα ελεγχθούν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Όσοι από αυτούς έχουν δηλώσει τις καταθέσεις που διατηρούν σε ελβετικές τράπεζες και έχουν φορολογηθεί για αυτές δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Όσοι όμως δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που θα αποδειχθεί ότι οι κάτοχοι των καταθέσεων προέβησαν σε ενέργειες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (δηλαδή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματός των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές είχαν ξεκινήσει από το διεθνές οικονομικό φόρουμ του Νταβός το Φεβρουάριο του 2011 όπου τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν κάνει τις πρώτες συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας με την Ελβετία. «Χείρα βοηθείας» στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογηθούν οι «μυστικές» καταθέσεις προσέφερε και ο γερμανός επικεφαλής της ομάδας κρούσης της Κομισιόν για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ.
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα του Σπίγκελ, ακόμη και εάν ευοδωθεί η συμφωνία δεν είναι καθόλου βέβαιο πόσα ακριβώς χρήματα θα εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία. Και αυτό επειδή όπως προκύπτει από την ανάλυση των αντίστοιχων συμφωνιών με τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Αυστρία, υπάρχουν 15 διαφορετικοί τρόποι που οι «παρανομούντες» καταθέτες θα μπορούσαν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των τραπεζών, διοχετεύοντας για παράδειγμα τα κεφάλαιά τους σε υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ με τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών. «Με τόσες οδούς διαφυγής το όνειρο να αποκατασταθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός με το κυνήγι της φοροδιαφυγής θα παραμείνει αυτό ακριβώς: Ένα όνειρο» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Έλεγχοι ΣΔΟΕ
Στο μικροσκόπιο όσοι φυγάδευσαν κεφάλαια
Εξονυχιστικούς ελέγχους σε φορολογούμενους που «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού καταθέσεις εκατ. ευρώ ο καθένας ενώ δήλωναν στην εφορία «πενιχρά» εισοδήματα προετοιμάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει στα χέρια του, λίστα με περισσότερα από 700 ονόματα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν οι σχετικές εντολές ελέγχου.
Οι φορολογούμενοι θα ερευνηθούν εξονυχιστικά και αναδρομικά από το 2000 και μετά, για να διαπιστωθεί αν τα ποσά από τα εμβάσματα και τις καταθέσεις δικαιολογούνται από τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις. Η λίστα που διαθέτει το ΣΔΟΕ προέρχεται από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΠΣ με βάση τους καταλόγους που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες στις οποίες περιλαμβάνονται ονόματα, αριθμοί και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ. Υπολογίζεται ότι από το 2009 «φυγαδεύτηκαν» σε τράπεζες του εξωτερικού περισσότερα από 60 δισ. ευρώ.
Οι υποθέσεις που θα ελέγξει κατά προτεραιότητα το ΣΔΟΕ αφορούν ποσά καταθέσεων πάνω από 3.000.000 ευρώ για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι φοροελεγκτές θα «ξεσκονίσουν» σε πρώτη φάση τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από το 2000 μέχρι σήμερα και θα ελέγξουν:
Αν έχουν δηλωθεί οι τόκοι από τις καταθέσεις του εξωτερικού και έχουν αποδοθεί οι αναλογούντες φόροι. Αν διαπιστωθεί απόκρυψη τότε η εφορία θα καλέσει τους φορολογούμενους να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις και να πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα.
Αν τα ποσά των καταθέσεων δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και έσοδα που έχουν προκύψει από πώληση περιουσιακών στοιχείων. Αν υπάρχει διαφορά τότε οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με δέσμευση των καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και με επιβολή φόρου έως 45%.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου