Την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις πολιτικές λιτότητας, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον 21 τρισ. δολάρια (17 τρισ. ευρώ) βρίσκονται «κρυμμένα» σε οffshore λογαριασμούς, σε περισσότερους από 80 φορολογικούς «παραδείσους».
Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, εάν τα χρήματα αυτά φορολογούντο, αυτό θα ήταν αρκετό για να ξανασταθεί στα πόδια του ένα μεγάλο κομμάτι της Αφρικής ή ακόμη και για να δοθεί τέλος στην κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη.
Η έρευνα του δικτύου Tax Justice Network, μίας οργάνωσης η οποία ασχολείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αποδεικνύει ότι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς, η οικονομική και εισοδηματική ανισότητα είναι πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζουμε, αφού ο κρυμμένος πλούτος των πλουσίων αυτού του κόσμου μπορεί κάλλιστα να φτάνει τα 32 τρισ. δολάρια - ποσό που υπερβαίνει σε μέγεθος την ίδια την αμερικανική οικονομία. Ιδιαίτερη δε σημασία έχει το γεγονός ότι η έρευνα επικεντρώθηκε σε 139 χώρες προέλευσης των χρημάτων που ήταν, ως επί το πλείστον, χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με σωρευτικό ακαθάριστο εξωτερικό χρέος 4,08 τρισ. δολαρίων το 2010.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργία εξωχώριων λογαριασμών οδηγεί κάθε χρόνο στην απώλεια φορολογικών εσόδων έως και 280 δισ. δολαρίων και η εκτίμηση αυτή θεωρείται μάλλον συντηρητική, καθώς στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται ακίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία, πέραν των τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών. Κατά τον Τζέιμς Χένρι, το συντάκτη της έρευνας και πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της McKinsey, πρόκειται για μια τεράστια «μαύρη τρύπα» που στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την επίσημη οικονομία, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε σοβαρά προβλήματα.
Ενδεικτικό δε της ανισότητας που υπάρχει είναι ότι, σύμφωνα πάντα με τη συγκεκριμένη ανάλυση, offshore λογαριασμούς έχουν συνολικά, το 2010, 10 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αλλά από το συνολικό ποσό των 21 τρισ. δολαρίων, τα 9,8 τρισ. δολάρια ανήκουν μόλις σε 92.000 άτομα.
Η έρευνα έγινε με στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, κεντρικές τράπεζες και εθνικούς λογαριασμούς, αλλά και με τη συνεργασία ιδιωτών αναλυτών και τραπεζιτών.
Η ταυτότητα της έρευνας
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε 139 χώρες προέλευσης των χρημάτων που ήταν, ως επί το πλείστον, χώρες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με σωρευτικό ακαθάριστο εξωτερικό χρέος 4,08 τρισ. δολάρια το 2010.
Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου