Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Οι μειώσεις σε συντάξεις και επιδόματα με στόχο εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ

Με νέες περικοπές και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου) θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι επιδοματούχοι. Σε αυτό το αποτέλεσμα οδηγούν όλα τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των μέτρων για την εξοικονόμηση 5 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία.






Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κρατούν ήδη στα χέρια τους εισηγήσεις - φωτιά για τις συντάξεις και την προνοιακή πολιτική. Οι εισηγήσεις που διαμορφώθηκαν στα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών προβλέπουν εναλλακτικά σενάρια με διεύρυνση των παρακρατήσεων στις συντάξεις -με κλιμακωτές μειώσεις ακόμη και από τα 1.000 ευρώ για τις κύριες συντάξεις- την επιβολή πλαφόν στα 2.000 - 2.200 ευρώ για τις κύριες και στα 300 ευρώ για τις επικουρικές, δραστικό περιορισμό των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων (τα οποία θα καταβάλλονται με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) και αναδρομικές μειώσεις στα εφάπαξ που ξεπερνούν τα ποσά των εισφορών και δεν τα έχουν καταβάλει τα Ταμεία.

Οι περικοπές που πρέπει να «κλειδώνουν» έως την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπουν:

Διεύρυνση των παρακρατήσεων στις συντάξεις. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι νέες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και θα επιβληθούν στα ποσά των κύριων συντάξεων που απομένουν μετά τις ήδη παρακρατούμενες (και διατηρούμενες) εισφορές σε ποσοστά 5% για το τμήμα από τα 1.000 ευρώ - 1.300 ευρώ και έως 10% από τα 1.300 ευρώ και πάνω.
Επιβολή πλαφόν 2.000 - 2.200 ευρώ στις κύριες συντάξεις (περιλαμβάνονται οι συντάξεις χηρείας και εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και οι διπλές συντάξεις) και 300 ευρώ στις επικουρικές. Εναλλακτική πρόταση προβλέπει την περικοπή κατά 35% της μιας από τις δύο καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους διπλοσυνταξιούχους για την εξοικονόμηση επιπλέον κονδυλίων για τα Ταμεία.
Κατάργηση των δώρων στις επικουρικές ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης και ηλικίας του συνταξιούχου.
Καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και περιορισμός των παροχών με στόχο να εξοικονομηθούν 3,2 δισ. ευρώ στη διετία.
Αναδρομική μείωση των εφάπαξ στα περισσότερα Ταμεία τα οποία, όπως έδειξαν οι αναλογιστικές μελέτες, χορηγούν σημαντικά μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Η μείωση των εφάπαξ για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα γίνει από την 1/9/2010. Οι μειώσεις στα εφάπαξ έπρεπε να είχαν γίνει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι αποφάσεις είχαν «παγώσει» λόγω των διπλών εθνικών εκλογών.
Αύξηση κατά ένα έτος κάθε χρόνο μετά το 2015 του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Με βάση την πρόταση αυτή τα Ταμεία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 550 εκατ. ευρώ.

Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση κρατούν ήδη στα χέρια τους εισηγήσεις - φωτιά για τις συντάξεις και την προνοιακή πολιτική



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com