Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Ξεκινά ο «Καλλικράτης» στην Υγεία

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων, υπηρεσιών και φορέων του υπουργείου Υγείας αλλά και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνει το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ που εξήγγειλε πρόσφατα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος.




Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα προχωρήσουν οι διαδικασίες συγχώνευσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης μονάδων υγείας και φορέων πέρα από αναχρονιστικές αγκυλώσεις ή εμμονές σε πρόσωπα».

Στο σχέδιο προβλέπεται επίσης αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Υγείας για την αύξηση των εσόδων του, μέσω κυρίως Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα είναι ο περιορισμός των δαπανών και ο περιορισμός της σπατάλης του δημοσίου χρήματος ιδιαίτερα στα νοσοκομεία, με συγκροτημένο σχέδιο και αξιολόγηση όλων».

Η αξιολόγηση -διευκρίνισε ο υπουργός- δεν θα είναι μονοσήμαντη, δηλαδή δεν θα εξεταστεί μόνο αν μειώθηκαν οι δαπάνες των νοσοκομείων π.χ. για φάρμακα και υλικά ως απόλυτα μεγέθη. Αντιθέτως, σημείωσε, «θα εξεταστεί σφαιρικά η παραγωγικότητα, η ποιότητα και η ποσότητα των περιστατικών που εξυπηρετήθηκαν με τους συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους. Θα γίνει, δηλαδή, διαφανής και προπαντός δίκαιη αξιολόγηση».

Θεσμοί
Καθοριστικοί παράγοντες τόσο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ όσο και για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, αποτελούν θεσμοί όπως είναι το παρατηρητήριο τιμών, οι πληρέστερες διαδικασίες εκπόνησης και παρακολούθησης των προϋπολογισμών, και η υποχρεωτική εκπόνηση ισολογισμών και απολογισμών των νοσοκομείων. Για όλα αυτά, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην ενίσχυση των υποδομών πληροφορικής και μηχανογράφησης με την υλοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Επιπρόσθετα, στην προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε αλλαγές στο σύστημα προμηθειών με Εθνικό προμηθευτή και την ανάθεση όλης της διαδικασίας σε κεντρικότερο επίπεδο με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου της υφιστάμενης νομοθεσίας. Ο «Τουρισμός Υγείας» και τα «Ξενοδοχεία Υγείας» περιλαμβάνονται επίσης στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com