Ελέγχους-εξπρές σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μια νέα περαίωση επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντλήσει πρόσθετα έσοδα και να περιορίσει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού, που μέχρι στιγμής φθάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Αν και στη Καραγιώργη Σερβίας υπήρχαν σχέδια για μια νέα περαίωση, που θα έδινε τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους να κλείσουν οριστικά τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την εφορία, τελικά τα σχέδια αυτά δεν προχώρησαν. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζοντας τη θέση της τρόικας, η οποία είναι αντίθετη σε νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις τύπου περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων, επέλεξε -αντί για μια νέα ρύθμιση- να προχωρήσει σε ελέγχους με συνοπτικές διαδικασίες.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε 100.000 επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη» στην τελευταία ρύθμιση της περαίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελεγκτικό σχέδιο θα συνοδεύεται με κίνητρα που θα προβλέπουν μειωμένες προσαυξήσεις φόρων και περισσότερες μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση της οφειλής που ενδεχομένως να ξεπεράσουν και τις τριάντα έξι.
Όπως σημειώνει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, η νέα διαδικασία ελέγχου θα παρέχει στις επιχειρήσεις έναν ευνοϊκότερο τρόπο συμβιβασμού και θα τους δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν τις ανοιχτές φορολογικές υποθέσεις τους εξοφλώντας τους φόρους σε πολλές μηνιαίες δόσεις. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι στην περίπτωση που κλείσουν όλες οι υποθέσεις, το Δημόσιο θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία του μέχρι και 2 δισ. ευρώ.
Βεβαίωση
«Υπάρχουν επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν παλιούς φόρους. Μπορούμε να βεβαιώσουμε σημαντικούς φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου από ανέλεγκτες υποθέσεις», δήλωσε πρόσφατα και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.
Οι ΔΟΥ θα εκδίδουν εντολές ελέγχου για τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις των επιχειρήσεων και αμέσως θα ξεκινά ο έλεγχος με συνοπτικές ελεγκτικές επαληθεύσεις. Στις επιχειρήσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν παραβάσεις του ΚΒΣ θα προσδιορίζονται οι εμφανείς λογιστικές διαφορές, δηλαδή οι δαπάνες που δεν εκπίπτουν και οι επιτηδευματίες δεν τις είχαν συμπεριλάβει στη δήλωση της ανέλεγκτης χρονιάς.
Όσοι δεν αποδεχθούν τα αποτελέσματα των συνοπτικών ελέγχων θα βρεθούν αντιμέτωποι με σαρωτικούς τακτικούς ελέγχους που σημαίνει μεγαλύτερες προσαυξήσεις φόρων, λιγότερες δόσεις και περισσότερα πρόστιμα. Οι έλεγχοι-εξπρές θα γίνουν κατά προτεραιότητα σε όσους επιτηδευματίες:
Έχουν ουσιαστικές παραβάσεις του ΚΒΣ ή δελτία πληροφοριών ή άλλα στοιχεία για φοροδιαφυγή.
Δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ ή άλλων φορολογικών αντικειμένων.
Έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ που δεν δικαιολογούνται από το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.
Έχουν κατασχεθέντα βιβλία και στοιχεία ή φορολογικές ταμειακές μηχανές.
Έχουν δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων.
Έχουν δηλώσει μεγάλα ποσά δαπανών.
Δεν προσδιόρισαν ορθά τα καθαρά κέρδη τους.
Εμφανίζουν αδικαιολόγητη διαφορά μεταξύ στοιχείων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και των δηλώσεων ΦΠΑ.
Έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα που δεν βρίσκονται σε συμφωνία με τα λοιπά οικονομικά μεγέθη.
Έχουν υποβάλει δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
Έχουν κάνει χρήση αναπτυξιακών νόμων.
Είχαν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου 2008 κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
Ποσοστό 10% έως 20% των επιλεγομένων για έλεγχο υποθέσεων θα επιλέγεται από τυχαίο δείγμα, χωρίς να συντρέχουν τα προαναφερθέντα κριτήρια.
Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου