Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ 1 ΕΚΑΤ. Χωρίς δόσεις και αφορολόγητο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις

Εξι ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων και μέχρι σήμερα 1.000.000 φορολογούμενοι δεν την έχουν υποβάλει. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, τη ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν με τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε 10 μηνιαίες δόσεις για έχοντες οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η τρόικα θα ανάψει το «πράσινο φως».




Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε σύνολο 5,7 εκατ. δηλώσεων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 3,4 εκατ. δηλώσεις, οι εφορίες έχουν παραλάβει και αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων 900.000 χειρόγραφες δηλώσεις, ενώ περίπου 400.000 δηλώσεις βρίσκονται ακόμη στις ΔΟΥ. Συνεπώς υπολείπονται 1 εκατ. δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών δηλώσεων, η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου και οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

1. Δεν θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στη ρύθμιση εξόφλησης των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών σε 10 δόσεις, αφού η ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά μόνο τους φορολογουμένους που θα έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή τους.

2. Θα «χάσουν» το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ.

3. Θα επιβαρυνθούν με προσαύξηση φόρου 1,5% για κάθε μήνα που καθυστερούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση.

Για τους φορολογουμένους που καλούνται να πληρώσουν την πρώτη δόση των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος) που περιλαμβάνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θα προλάβει να θέσει σε ισχύ τη ρύθμιση για τμηματική καταβολή των φόρων.

Στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε εφαρμογή μετά την 31η Ιουλίου, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και το υπόλοιπο ποσό θα κατανεμηθεί σε δέκα μηνιαίες δόσεις.

Ληξιπρόθεσμα
Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει «μάχη» με την τρόικα για να «περάσει» τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. «Παλεύουμε προκειμένου να πετύχουμε την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις, αλλά και να μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτήν περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου», σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ωστόσο υποστηρίζει ότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από την τρόικα για επέκταση της ρύθμισης σε μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών. Σήμερα στη ρύθμιση έχουν δικαίωμα να υπαχθούν τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 ευρώ και οι επιχειρήσεις με οφειλές που δεν υπερβαίνουν τις 75.000 ευρώ.

Εκκαθαριστικά
Έξτρα φόρους που συνολικά εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη καλούνται να πληρώσουν φέτος περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011.

Η ΓΓΠΣ ταχυδρόμησε ήδη 3.086.571 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.635 ευρώ, ενώ μόλις ένας στους δέκα έχει φέτος επιστροφή φόρου. Ο καθαρός φόρος που περιμένει να βάλει στα ταμεία του το Δημόσιο από τα 3.086.571 εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί ανέρχεται ήδη σε 3,28 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά κατά πολύ το 1,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκε πέρυσι από την εκκαθάριση του συνόλου των 5,7 εκατ. δηλώσεων.

Πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά, διαπιστώνουν ότι το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε 2 έως και 3 μηνιαίες συντάξεις ή μηνιαίους μισθούς. Μάλιστα η κάθε δόση που θα πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνει ολόκληρο το μηνιαίο εισόδημά τους.

Χθες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλε νέα παρτίδα 369.432 εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Με τη νέα παρτίδα εκκαθαριστικών, οι πρόσθετοι φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα ανέρχεται σε 1.168 ευρώ κατά μέσο όρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com