Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Reuters: Στο τραπέζι νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ένα ύστατο σχέδιο για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους επεξεργάζονται αξιωματούχοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με το Reuters, που συμπληρώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες να υποστούν ένα σημαντικό κούρεμα στα ομόλογα που διακρατούν.






Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, η διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους το Φεβρουάριου κρίνεται πως πλέον δεν είναι αρκετή. Στόχος, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Reuters, είναι η απομείωση ακόμη 70 έως 100 δισ. ευρώ ώστε το χρέος να μειωθεί σε περίπου 100% του ΑΕΠ. Το πρακτορείο ειδήσεων παρατηρεί ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες να δεχθούν να υποστούν ζημίες. Ενδέχεται επίσης να χρειαστεί να επωμιστούν μέρος της ζημιάς κυβερνήσεις.

Οι αξιωματούχοι τονίζουν ότι αυτό συνεπάγεται πως τόσο η ΕΚΤ όσο και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης μπορεί να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.

Η ΕΚΤ δεν έχει προς το παρόν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις, ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα, όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται ανάληψη επιθετικής δράσης για να παραμείνει η Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.

Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το περαιτέρω «κούρεμα» ως την τελευταία ευκαιρία για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, αφού ο συμφωνημένος στόχος για μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 θεωρείται ήδη ανέφικτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com