Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αγώνας επιβίωσης για το 50% των ΜΜΕ

Μείωση του λειτουργικού κόστους, ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού, δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων και ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και της χρήσης εγγυητικών επιστολών, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται σε έρευνα συγκυρίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα.





Σύμφωνα με την έρευνα της διεύθυνσης Στρατηγικής και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής, το πρόβλημα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια ως αποτέλεσμα της κρίσης. Έντονο πρόβλημα ρευστότητας δηλώνει ότι έχει το 40%-45% των μικρομεσαίων κυρίως γιατί αφενός έχει αυξηθεί ο χρόνος εισπράξεων από πελάτες και αφετέρου έχει περιορισθεί ο χρόνος πληρωμής προς προμηθευτές. Από την έρευνα συγκυρίας προκύπτει ότι:

Το μέγεθος της κρίσης έχει οδηγήσει το 50% περίπου των μικρομεσαίων να θεωρεί πρωταρχικό του στόχο την επιβίωση ενώ λιγότερο του 25% να προσανατολίζεται σε πορεία ανάπτυξης. Οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα ρευστότητας.
Οι αντιδράσεις των μικρομεσαίων στην κρίση είναι πλέον διαρθρωτικού χαρακτήρα (κυρίως μείωση καταστημάτων και προσωπικού και στροφή σε νέα προϊόντα και αγορές) - σημάδι ενδεικτικό των δομικών ανακατατάξεων που διενεργούνται στην οικονομία. Οι βασικές αντιδράσεις των επιχειρήσεων είναι: Η μείωση των παραγγελιών κατά 61%, η καθυστέρηση πληρωμών σε δάνεια ή προμηθευτές κατά 46% και οι απολύσεις κστά 43%.
Οι βραχυπρόθεσμες στρατηγικές επιλογές των μικρομεσαίων για το επόμενο εξάμηνο συνοψίζονται σε αφενός μείωση των επενδύσεων, προσωπικού και τιμών και αφετέρου αύξηση καινοτομικής δραστηριότητας και εξαγωγών. Ενώ το 40% των μικρομεσαίων ήδη εξάγει κάποιο μέρος της παραγωγής του, το μέσο ποσοστό εξαγωγών είναι χαμηλό (κοντά στο 25%) - καθιστώντας έτσι κρίσιμη την υιοθέτηση πολιτικών στήριξης των εξαγωγών.

Η έρευνα δείχνει ότι παρά την υφεσιακή συγκυρία, υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κάνει την υπέρβαση ακολουθώντας αναπτυξιακές κατευθύνσεις.

Πρόκειται για επιχειρήσεις με σημαντική συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων στη χρηματοδότηση των επενδύσεων τους, με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας και με ελεγχόμενο κύκλωμα συναλλαγών.

Προτάσεις
Η έρευνα περιλαμβάνει και ορισμένες προτάσεις με τα στελέχη της Εθνική να υποστηρίζουν ότι οι κατευθύνσεις πολιτικής μπορούν να δομηθούν γύρω από τρεις άξονες:

Περιορισμός λειτουργικού κόστους μέσω συγκέντρωσης σε μεγαλύτερα σχήματα.
Ενίσχυση ρευστότητας (μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και χρήσης εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών) και
Στήριξη πωλήσεων μέσω πολιτικών προώθησης της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων αλλά και τον σχεδιασμό μίας εθνικής στρατηγικής εξαγωγών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com