Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Συστήματα τεχνητής νοημοσύνης κατά της παρενόχλησης στο Διαδίκτυο

Στα αγγλικά αποκαλείται «bullying», στα ελληνικά θα μεταφραζόταν ως συνεχής «εκφοβισμός» ή «παρενόχληση». Είναι κάτι που πολλοί βιώνουν για πρώτη φορά στις πρώτες τους κοινωνικές επαφές, στο σχολείο και υπάρχουν και άνθρωποι που συνεχίζουν να το βιώνουν και στους χώρους εργασίας και την κοινωνική ζωή τους και σε μεγαλύτερες ηλικίες.





Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονο και στον κόσμο του Διαδικτύου, και σε αρκετές περιπτώσεις ενισχυμένο, καθώς η ανωνυμία και ο «εξ αποστάσεως» χαρακτήρας δίνει την πεποίθηση της ατιμωρησίας σε όσους αρέσκονται να αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο άλλους ανθρώπους. Σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, το bullying έχει οδηγήσει και σε αυτοκτονίες, ειδικά με την άνοδο των κοινωνικών δικτύων (χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές της Νταϊάν Κάμινγκς στη Νέα Υόρκη, που αυτοκτόνησε μετά από μία πραγματική «εκστρατεία» εναντίον της στο Facebook, και του Τζέιμι Ρόντεμαϊερ, από το Μπάφαλο, μετά από online σχόλια σχετικά με τις σεξουαλικές του προτιμήσεις.

Πέρα από τις εκστρατείες κατά του bullying εντός και εκτός του Ίντερνετ που διοργανώνονται από διάφορους φορείς, μία ομάδα του ΜΙΤ με επικεφαλής τον Κάρθικ Ντίνακαρ επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα νέο «όπλο» κατά του φαινομένου: την τεχνητή νοημοσύνη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός αλγορίθμου ο οποίος θα αναλύει τις δημοσιεύσεις εφήβων οι οποίοι στην ιστοσελίδα με θέματα για εφήβους του MTV, A Thin Line, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γράψουν τις εμπειρίες τους ανώνυμα και να λάβουν συμβουλές από άλλους για θέματα όπως τέτοιου είδους παρενοχλήσεις, σεξ κ.α.

Ο αλγόριθμος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να αναγνωρίζει αλληλουχίες λέξεων οι οποίες υποδεικνύουν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από απλά προβλήματα σε μία ερωτική σχέση μέχρι πιο ακραία φαινόμενα, όπως η δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών του/της συντρόφου στο Ίντερνετ. Αντίστοιχα, ο αλγόριθμος - ο οποίος στις δοκιμές σημείωσε πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από ένα «απλό» σύστημα το οποίο λειτουργεί με keywords) μπορεί να εντοπίσει και περιπτώσεις bullying.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε σε συνδιάσκεψη σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα στο Δουβλίνο, και το ΜΤV σχεδιάζει ήδη να το ενσωματώσει στην ιστοσελίδα του, όπου θα χρησιμοποιείται για να φέρνει κοντά άτομα με παρεμφερείς εμπειρίες, ώστε να μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και ενδεχομένως να αλληλοβοηθηθούν.

Η ομάδα του ΜΙΤ κάνει βήματα και προς την κατεύθυνση ανάπτυξης λογισμικού που θα εντοπίζει άμεσα περιπτώσεις online bullying σε κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να είναι απαραίτητο να γίνει κάποιου είδους «αναφορά» ή επισήμανση από κάποιον που το έχει δει. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «ανοικτή» βάση δεδομένων, το ConceptNet, που μπορεί να εντοπίζει μία προσβλητική φράση, ακόμα και αν αυτή δεν περιέχει βρισιές ή εμφανώς προσβλητικές λέξεις (κοινώς, βρίσκεται πιο κοντά στην ανθρώπινη δυνατότητα αντίληψης μίας προσβολής). Απώτερος στόχος είναι ο συνδυασμός των δύο προγραμμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα - «φύλακας» που θα «εποπτεύει» τα κοινωνικά δίκτυα με σκοπό την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com