Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ενεργοποιείται άμεσα ο κωδικός «Αθηνά»

Σε συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας, ώστε στο επόμενο μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι να συμπεριληφθεί ο νέος χάρτης των ΑΕΙ.




Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θα συγκροτήσει το νέο Συμβούλιο της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση), η οποία θα αναλάβει να προτείνει -ύστερα από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς- ποια τμήματα, πανεπιστήμια ή ΤΕΙ θα συγχωνευθούν.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ο νέος χάρτης με κωδικό όνομα «Αθηνά» (κι όχι Καλλικράτης) θα προκύψει σε συνδυασμό με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, καθώς πολλοί αμφισβητούν τους ποιοτικούς όρους της λειτουργίας τους. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, συνολικά 15 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας δεν έχουν κανένα διδάσκοντα σε μόνιμη θέση. Από τα 212 τμήματα ΤΕΙ, τα 52 έχουν λιγότερους από πέντε μόνιμους διδάσκοντες (ανεξαρτήτως βαθμίδας).

Η αρχή
Υπό το πρίσμα αυτό -σε πρώτη φάση- στο μικροσκόπιο του υπουργείου θα μπουν το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας με Τμήματα στη Λαμία και τη Λιβαδειά και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα στο Αγρίνιο.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 40 πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Συνολικά διαθέτουν 479 τμήματα (ή 501 εάν προστεθούν και τα 22 τμήματα των Στρατιωτικών Σχολών), από τα οποία τα 266 ανήκουν σε πανεπιστήμια και τα 213 σε ΤΕΙ. Τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φιλοξενούν συνολικά 65 πόλεις, εκ των οποίων οι 19 έχουν μόνο τμήματα πανεπιστημίων, οι 28 μόνο τμήματα ΤΕΙ και οι υπόλοιπες 18 έχουν και πανεπιστημιακά και τμήματα ΤΕΙ. Περισσότερα από 10 τμήματα διαθέτουν 10 πόλεις: η Αθήνα (116), η Θεσσαλονίκη (74), η Πάτρα (32), ο Πειραιάς (21), το Ηράκλειο (19), τα Ιωάννινα (17), η Λάρισα (15), ο Βόλος (12) και η Κοζάνη (11). Ακολουθεί το Ρέθυμνο με 9 τμήματα. Σημειώνεται ότι η λειτουργία των περισσότερων τμημάτων ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του '90, και στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ωστόσο, ήδη από το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα στα τμήματα που είχαν ιδρυθεί πρώτα στην σειρά (δηλαδή, την περίοδο 1998-2001) ενώ η συζήτηση για χωροταξική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρχισε επί Μαριέττας Γιαννάκου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com