Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τα 20 "χτυπήματα" της τρόικας

Στα «χαρτιά» έχει μείνει ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο.




Από τα μέσα Μαρτίου που έλαβε την τελική έγκριση, ελάχιστα έχουν γίνει αφού όλα «πάγωσαν» λόγω του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου. Οι εκλογές άφησαν πίσω παρεμβάσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή και δράσεις στο σκέλος των διαρθρωτικών αλλαγών που σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Το νέο οικονομικό επιτελείο, προετοιμάζεται για τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αναθεώρηση του Μνημονίου ενώ εντός της εβδομάδας «πιάνουν δουλειά» τα τεχνικά κλιμάκια. Θα ξεκινήσουν «απογραφή» της κατάστασης, θα «τσεκάρουν» τη «λίστα» με τις εκκρεμότητες του Μνημονίου, θα δουν δηλαδή τι έχει και τι δεν έχει υλοποιηθεί και θα ελέγξουν τη δημοσιονομική κατάσταση για να δουν τι μπορεί να γίνει ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Η τρόικα θα διαπιστώσει καθυστερήσεις αφού η «λίστα» των όσων έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος Ιουνίου και τελικά δεν έγιναν περιλαμβάνει τουλάχιστον 20 μέτρα ? δράσεις του Μνημονίου:

1. Κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος με εξειδίκευση μέτρων 11,7 δισ. για την περίοδο 2013-2014.

2. Φορολογική μεταρρύθμιση. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα «τρέξει» το νέο οικονομικό επιτελείο το οποίο θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και την σταδιακή αύξηση του αφορολογήτου ορίου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων.

3. Μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια. Το μέτρο θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές.

4. Σχέδιο για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου οι οποίες έχουν υπερβεί τα 6,3 δισ. ευρώ.

5. Αποσύνδεση φορολογίας, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, μερισμάτων και καταβολών προς τις επαγγελματικές ενώσεις από τις δικηγορικές αμοιβές.

6. Σχέδιο για την ευελιξία τιμών. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή και δεν έχει προωθηθεί λύση.

7. Πιλοτική έκδοση του συστήματος ηλεκτρονικών προμηθειών. Με βάση την εξέλιξη του έργου θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2013.

8. Αναμόρφωση δικαστικού συστήματος. Προβλέπεται ο εξορθολογισμός και αναδιοργάνωσης των ειρηνοδικείων, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πλημμελειοδικείων, η υποβολή σχεδίου εργασίας για τη μείωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια και τα διοικητικά εφετεία κ.λπ. Εχουν γίνει κάποιες συγχωνεύσεις ειρηνοδικείων, αλλά απομένουν πολλές εκρεμμότητες.

9. Περαιτέρω εξορθολογισμός φαρμακευτικών δαπανών, νοσοκομειακών δαπανών και παροχών πρόνοιας

10. Προώθηση αποκρατικοποιήσεων. Εναρξη διαδικασιών πώλησης ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛ.ΠΕ., ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC λιμάνια, αεροδρόμια και Εγνατία Οδό. Με απόφαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων έχουν «παγώσει» όλα τα σχέδια μέχρι η νέα κυβέρνηση και να δώσει κατευθύνσεις.

11. Δημοσίευση πρώτης φάσης απογραφής των κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

12. Αλλαγές στο σύστημα υγείας. Στο επίκεντρο βρίσκονται παρεμβάσεις στη συνταγογράφηση, τη χρήση γενόσημων φαρμάκων κ.λπ.

13. Μείωση μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις. Μετά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, είναι το επόμενο βήμα.

14. Αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής.

15. Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος με μέτρα που ακόμα δεν έχουν προωθηθεί.

16. Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος του δικηγόρου. Επίσης, προβλέπονται και παρεμβάσεις για άλλα επαγγέλματα που δεν έχουν προχωρήσει.

17. Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αφορά σε μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα ταμεία εφάπαξ.

18. Εφαρμογή μέτρων για την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι μόλις μία από τις αρκετές παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στο χώρο της ενέργειας και η τρόικα φαίνεται πως αυτή τη φορά θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργία του κλάδου.

19. Από τον Μάρτιο θα έπρεπε να έχει καλυφθεί η θέση του γενικού γραμματέα Διοίκησης Εσόδων με ένα εξωϋπηρεσιακό πρόσωπο κατάλληλης επαγγελματικής πείρας.

20. Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων, με τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα κάθε επαγγελματικής οργάνωσης των πληροφοριών: ετήσιες λογιστικές καταστάσεις, αμοιβή των μελών του διοικητικού συμβουλίου, ποσά των ισχυουσών εισφορών, επιβαλλόμενες κυρώσεις, αξιώσεις ή παράπονα, κανόνες σχετικά με το ασυμβίβαστο.

Γιόργκ Ασμουσεν
Δεν αναιρούνται οι δεσμεύσεις

Νέο μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν. Σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, επισήμανε ότι η προσδοκία της Ελλάδας ότι μπορεί να αποκομίσει οφέλη από την ένταξη στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής είναι κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν αναιρεί τις δεσμεύσεις της χώρας. Δεσμεύσεις τις οποίες η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει στο 100%, όπως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα μπορούσε να συζητήσει αλλαγές στο «μείγμα» της πολιτικής που εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατρέπονται οι τελικοί στόχοι του προγράμματος. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» στο χρέος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com