Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τις αντοχές της κυβέρνησης αναμένεται να δοκιμάσει η υιοθέτηση του νέου εξαιρετικά σκληρού πακέτου μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ.
Ήδη στον διάλογο που ξεκίνησε στο υπουργείο Οικονομικών στην ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, προκειμένου να κλείσουν οι τελευταίες εκκρεμότητες, έχουν εκφραστεί σοβαρές επιφυλάξεις για αρκετές από τις παρεμβάσεις οι οποίες περιέχονται στο «βασικό σενάριο».
Η «διαγραφή» των δώρων σε όλες τις συντάξεις, η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, η μείωση των αναπηρικών βοηθημάτων και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, είναι μόνο ορισμένα από τα μέτρα που έχουν ανάψει... φωτιές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, κανείς δεν είναι σε θέση να προσμετρήσει στην παρούσα φάση την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων, τη στιγμή που θεωρείται βέβαιη η «καταγγελία»« των μέτρων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κινητοποιήσεις
Στην κυβέρνηση απεύχονται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή, σε μία περίοδο που το κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό δείχνει να βελτιώνεται.
Στο υπουργείο Οικονομικών και στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το πακέτο περιέχει «πολύ δύσκολα» μέτρα, αλλά αντιτείνουν πως μόνο αν αυτά εγκριθούν από τους πολιτικούς αρχηγούς και ψηφιστούν από τη Βουλή, η Ελλάδα θα διασφαλίσει την παραμονή της στο ευρώ και θα ανοίξει ο δρόμος για σταδιακή ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο σχετίζεται με τις παρεμβάσεις οριζόντιου χαρακτήρα σε μισθούς και συντάξεις.
Ειδικότερα οι ενστάσεις βουλευτών της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους αλλά και τους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους.
Σημειώνουν πως το μέτρο είναι οριζόντιο και ως εκ τούτου άδικο, καθώς δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα του υπαλλήλου ή του συνταξιούχου.
Για παράδειγμα αναφέρουν πως για όσους παίρνουν 500 ευρώ σύνταξη τον μήνα με την κατάργηση των δώρων οι εισοδηματικές απώλειες ανέρχονται στο 12%, ενώ για αυτούς που παίρνουν 900 τον μήνα οι εισοδηματικές απώλειες περιορίζονται στο 8%.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει προτείνει κλιμακωτή περικοπή των δώρων ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή του μισθού. Στη μείωση των αναπηρικών επιδομάτων δεν έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια κάτι που επισημάνθηκε στη σύσκεψη της επιτροπής τόσο από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ όσο και από αυτούς της ΔΗΜ.ΑΡ. Το βαρύτερο πλήγμα από τα μέτρα θα δεχθούν οι συνταξιούχοι λόγω των περικοπών στις συντάξεις αλλά και το ψαλίδισμα στο εφάπαξ.
Οι πραγματικές εισοδηματικές απώλειές τους στη διετία 2013 - 2014 εκτιμώνται στα 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου η «καθαρή» εξοικονόμηση πόρων για τα ταμεία να φθάσει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Θα επιβληθεί και εισφορά σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ
Πέρα από την κατάργηση των «δώρων» για όλους τους συνταξιούχους θα επιβληθεί και εισφορά σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη.
Στο οικονομικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως σε περίπτωση που τεθεί «βέτο» εντός της κυβερνήσεως για την κατάργηση των δώρων υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια. Το ένα εξ αυτών προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) και το άλλο την επιβολή εισφοράς και σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ. Σε μία τέτοια περίπτωση οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από ποσά 600 ή 700 ευρώ, ενώ και το ύψος της εισφοράς θα είναι υψηλότερο.
Εξάλλου το εφάπαξ μειώνεται κατά 20% με 35%, ενώ δεν θα γλιτώσουν όσοι ήδη το έχουν λάβει, καθώς θα επιβληθεί εισφορά στις συντάξεις τους.
Πέρα από την κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας, σημαντικές μειώσεις θα υποστούν οι δικαιούχοι οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. Στα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία λαμβάνουν 400.000 άτομα θα μπουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια μειώνοντας αισθητά τον αριθμό των δικαιούχων. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, το επίδομα θα καταβάλλεται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ θα υπάρξουν κλίμακες (θα καταβάλλεται το 1/3 ή τα 2/3 του επιδόματος) και όσοι έχουν πάνω από το όριο αυτό θα χάνουν το επίδομα. Στα αναπηρικά επιδόματα, οι μειώσεις θα κυμανθούν από από 14% έως 33%.
Για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους η κατάργηση των δώρων είναι βέβαιη με προσδοκώμενη εξοικονόμηση 339 εκατ. ευρώ. Το μέτρο θα υλοποιηθεί παρότι οι απώλειες που μετρούν τα τελευταία δύο χρόνια φθάνουν έως και το 40%.
Επιπρόσθετα στο πακέτο περιέχεται και η μείωση κατά 50% των επιδομάτων θέσης που λαμβάνουν γενικοί διευθυντές (900 ευρώ), διευθυντές (450 ευρώ) και τμηματάρχες (250 ευρώ) στο Δημόσιο.
Βέβαιη θεωρείται και η αντίδραση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ όπου θα εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο και θα έλθουν νέες περικοπές αποδοχών έως 30%.
Θα καταργηθούν κανονισμοί εργασίας στους οποίους προβλέπονται πρόσθετες αμοιβές (επιδόματα, υπερωρίες, εκτός έδρας κ.ά.).
Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως είναι αδύνατον να σχεδιαστεί ένα τόσο μεγάλο πακέτο μείωσης των δαπανών χωρίς να να υπάρξουν περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
«Από τα 88 δισ. ευρώ των συνολικών πρωτογενών δαπανών, τα 35 δισ. είναι για συντάξεις, 18 δισ. για μισθοδοσία υπαλλήλων και και 6 δισ. ευρώ για την παροχή κοινωνικών επιδομάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου