Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Aakash 2, του φθηνότερου tablet PC στον κόσμο έκανε ο υπουργός Παιδείας της Ινδίας Kapil Sibal. Κοστίζοντας μόλις 2.263 ρουπίες (40 δολάρια), το μεγέθους 7,5 ιντσών tablet PC προορίζεται κατ' αρχάς για τους μαθητές των σχολείων, στους οποίους θα χορηγείται με επιχορήγηση ενός ποσοστού του κόστους του. Με σκοπό οι μαθητές να εξοικειωθούν με τους υπολογιστές και τη χρήση του ίντερνετ.
Το Aakash 2 είναι σαφώς βελτιωμένο από τον προκάτοχό του, το Aakash 1 («ουρανός» στα ινδικά) που, αν και η κυκλοφορία του είχε ανακοινωθεί πριν από έναν περίπου χρόνο, τελικά απορρίφθηκε από το ινδικό υπουργείο Παιδείας. Έτσι το νέο μοντέλο έχει επεξεργαστή χρονισμένο στα 800MHz, μπαταρία που του χαρίζει αυτονομία τριών ωρών και λειτουργεί με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού Android. Επίσης, διαθέτει υποδοχή για κάρτες SD, θύρα για USB. Με μοναδικό ίσως σημαντικό περιορισμό ότι μπορεί να συνδέεται στο ίντερνετ μόνο μέσω δικτύων Wi - Fi, και όχι δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Όπως το Aakash 1, έτσι και το Aakash 2 σχεδιάστηκε από τη βρετανική εταιρεία Datawind, η οποία υπέβαλε στο ινδικό υπουργείο περισσότερα από 100 σχέδια για το «φθηνότερο tablet PC στον κόσμο». Παρόλο που αρχικά το υπουργείο είχε καταλήξει στο Aakash 1, το οποίο θα κόστιζε μάλιστα 35 δολάρια, σε λίγους μήνες αποφάσισε πως το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα μπορούσε να καλύψεις τις ελάχιστες επιδόσεις που θα χρειάζονταν οι μαθητές. Έτσι, προχώρησε στην επιλογή του Aakash 2, το οποίο έχει μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ και καλύτερη αυτονομία από την αρχική συσκευή.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, η μαζική παραγωγή και διανομή του νέου μοντέλου θα ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του Αυγούστου, ενώ το ινστιτούτο Bombay IIT, το οποίο θα αναλάβει τη διάθεσή του, υπολογίζει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου 100.000 μαθητές θα έχουν αποκτήσει το δικό τους tablet PC. Με αυτό, οι μαθητές θα μπορούν να «σερφάρουν» στο ίντερνετ, να δουν βίντεο και να διαβάσουν κείμενα, ακόμη και να παίξουν βιντεογκέιμ.
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή DB Phatak από το Bombay IIT, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, πιο σημαντικό από τις ικανότητες του υπολογιστή είναι το λογισμικό που θα το συνοδεύει. Έτσι, το ινστιτούτο έχει αναπτύξει κουίζ γνώσεων που βασίζονται στη διδακτέα ύλη διάφορων τάξεων, όπως και μία εφαρμογή για τη σχεδίαση διαδραστικών μαθημάτων. Επίσης, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα tablet PC, στο Aakash 2 κάθε μαθητής θα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά του προγράμματα, στις γλώσσες προγραμματισμού Python, C και C++.
Κυριακή 1 Ιουλίου 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου