Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ

Την Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, μετά και τη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων.





Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε το άρθρο 37 που αφορούσε την επαναλειτουργία ιδιωτικών κλινικών - ενώ άλλες νομοτεχνικές αλλαγές που κατέθεσε απόψε, διευκρινίζουν τα κριτήρια αξιολόγησης των γιατρών του ΠΕΔΥ, διευκολύνουν την πρόσληψη επικουρικών ιατρών και εξασφαλίζουν κλειστούς-σφαιρικούς προϋπολογισμούς για τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και τις μονάδες παροχής υπηρεσιών που εντάσσονται στις Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, τα κόμματα διατήρησαν τις θέσεις που είχαν αναπτύξει τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξήγησε γιατί το υπουργείο Υγείας, επιμένει να μην προβλέπει τη μεταβατική περίοδο που ζητούν οι ιατρικοί σύλλογοι, προκειμένου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να επιλέξουν μεταξύ των ιδιωτικών τους ιατρείων και της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εντός του ΠΕΔΥ:

«Στόχος μας είναι να λειτουργήσει το σύστημα πάνω στο μήνα, χωρίς κενά. Κι εσείς λέτε πως τα πολυιατρεία πρέπει να λειτουργήσουν γρήγορα για να μην μείνουν για καιρό κλειστά» ανέφερε ο υπουργός Υγείας απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση - και συνέχισε:

«Στον πραγματικό κόσμο, θα δήλωναν όλοι πως θέλουν να μείνουν στο σύστημα, θα κοίταγαν και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, και εμείς δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ούτε ένα πολυιατρείο. Κι εσείς τότε θα διαμαρτυρόσασταν πως δεν λειτουργούν τα πολυιατρεία» εκτίμησε ο κ. Γεωργιάδης.

Με το νομοσχέδιο, «δίνουμε στους γιατρούς μια εβδομάδα διορία να αποφασίσουν, ώστε να δούμε τα κενά στην πράξη και να τα καλύψουμε. Αν δώσουμε παράταση, όπως ζητάτε, θα παρατείνουμε τη διαθεσιμότητα του γιατρού του ΕΟΠΥΥ, η θέση του οποίου δεν θα αδειάζει όσο θα είναι σε διαθεσιμότητα, άρα δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία πρόσληψης επικουρικού ή συμβασιούχου».

Σχετικά με τις ανησυχίες των γιατρών, ότι με τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό, μπορεί να βρεθούν «από τον Πειραιά στην Αλεξανδρούπολη», ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως ο νέος σχεδιασμός θα γίνει πάνω στο εξάμηνο, και πως «η μέγιστη μετακίνηση που μπορεί να φοβάται κάποιος, είναι από τον ένα δήμο στο διπλανό του, καθώς στόχος του νέου συστήματος είναι να υπάρχει τουλάχιστον μία μονάδα πολυιατρείου ή πολυδύναμου σε κάθε δήμο - και στους μεγάλους δήμους μπορεί να υπάρχει και πάνω από ένα».

«Μπορείτε όμως έτσι, να πάτε τους γιατρούς του Πειραιά στα νησιά» σχολίασε ο Π. Μελάς (ΑΝ.ΕΛ.)

«Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Μας είδατε να το κάνουμε;» απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Σε ερώτηση δε, του κ. Μελά, εάν το ΠΕΔΥ θα αναθέτει τις εξετάσεις του σε ιδιωτικά κέντρα, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «σήμερα τα εργαστήρια δεν λειτουργούν, γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε σύστημα προμηθειών και δεν μπόρεσε να πάρει ούτε μία φορά τα αναγκαία αντιδραστήρια και να λειτουργήσουν. Μία από τις ωφέλειες της μεταρρυθμίσεως, είναι πως αλλάζει η διαδικασία των προμηθειών, και τα εργαστήρια θα προμηθεύονται όπως οι υγειονομικές Περιφέρειες, από το ίδιο το σύστημα προμηθειών. Οι Περιφέρειες θα εντάσσουν στους διαγωνισμούς και τις προμήθειες των κέντρων υγείας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, έκανε λόγο για «ακραία νεοφιλελεύθερη αναδιοργάνωση του ΕΣΥ υπό τον μανδύα της μεταρρύθμισης και της στροφής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

«Βασική αφετηρία σας, ήταν ότι θέλατε να βρείτε από το χώρο της υγείας χιλιάδες διαθεσιμότητες και κινητικότητα εκ μέρους των γιατρών, και το ντύσατε με μεταρρυθμιστικές διακηρύξεις.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, είπε σε δηλώσεις του στην Πρέβεζα, πως «θα αφήσουμε στα νοσοκομεία μονάχα τη στενή νοσηλευτική παροχή...» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com