Προτεραιότητα στις πολυεθνικές έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων δίνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσον αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι μεγάλοι λιανέμποροι ακόμη και σήμερα φροντίζουν να εξοφλούν ταχύτερα τις πολυεθνικές και να τις παρέχουν καλύτερους όρους σε σχέση με τις εγχώριες εταιρείες λόγω της ισχυρής διαπραγματευτικής δύναμης που διαθέτουν. «Αρκεί μια ματιά στα ράφια για να καταλάβετε την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι πολυεθνικές, αφού πολλά από τα προϊόντα είναι δικά τους», σημειώνουν οι ίδιοι και προσθέτουν πως το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες έχει γίνει πιο έντονο.
Από την άλλη πλευρά, τα σούπερ μάρκετ καθυστερούν να εξοσφλήσουν τους Έλληνες προμηθευτές τους, οι οποίοι δεν έχουν άλλη λύση παρά να αποδεχθούν την κατάσταση αφού υστέρουν σε ισχύ. Υπολογίζεται πως ο μέσος χρόνος εξόφλησης των οφειλών στο λιανεμπόριο είναι οι 100 ημέρες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φθάσει και τις 180 ημέρες (6 μήνες).
«Τη δεδομένη στιγμή, το "πάνω χέρι" έχουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους του παιχνιδιού. Το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων που απλώνεται σε σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά και η συγκέντρωση του κλάδου σε λίγους παίκτες έχουν ενισχύσει τους μεγάλους λιανέμπορους σημαντικά τα τελευταία χρόνια», επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς και εκτιμούν ότι με δεδομένη τη στενότητα και την έλλειψη ρευστότητας η πρακτική αυτή θα ανοίξει ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων και των Ελλήνων προμηθευτών, οι οποίοι θέλουν να έχουν ίση μεταχείριση.
Πιέσεις
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο πόλεμος ανάμεσα στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο με επίκεντρο τις τιμές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λιανέμποροι δεν έχουν σταματήσει στιγμή να πιέζουν τους βιομηχάνους για καλύτερες τιμές, ωστόσο οι τελευταίοι εμμένουν στη θέση ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μειώσεων και τονίζουν πως έχουν εξαντλήσει από καιρό τις αντοχές τους.
Στελέχη της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως αδυνατούν να δώσουν περισσότερες εκπτώσεις λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και του ότι πρέπει να προπληρώσουν τις πρώτες ύλες που αγοράζουν από το εξωτερικό. «Ακόμη και σήμερα, λόγω του country risk οι ξένοι ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς ανεξάρτητα από το μέγεθος της εταιρείας και τη συνεργασία που υπήρχε μεταξύ των δύο πλευρών κατά το παρελθόν», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Τα ίδια στελέχη καλούν τις αλυσίδες του λιανεμπορίου να «βάλουν νερό στο κρασί τους» και να περιορίσουν τα περιθώρια κέρδους τους, προς όφελος των τιμών. Όλοι, σημειώνουν, πρέπει να βάλουν πλάτη στη σημερινή συγκυρία για να στηρίξουμε τον καταναλωτή, ο οποίος έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του και αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου