Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Παραπλανά τους πολίτες 1 στις 6 επιχειρήσεις

Μία στις έξι επιχειρήσεις εμπορίας τροφίμων, διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ειδών ένδυσης και υπόδησης και αγροτικών προϊόντων εντοπίστηκε με παραβάσεις που σχετίζονται με την παραπλάνηση του καταναλωτή.





Αυτό προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των ελέγχων που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή κατά το 2013. Το σύνολο των προστίμων ανήλθε στα 4,8 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για παραβάσεις που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών. Οι έλεγχοι έγιναν σε 6.041 επιχειρήσεις (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, λαϊκές αγορές, οπωροπωλεία κ.λπ.) και επιβλήθηκαν 1.565 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διενεργεί καθημερινά ελέγχους τήρησης της νομοθεσίας για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών (Γενικοί Όροι Συναλλαγών, συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος). Συνολικά το 2013 επιβλήθηκαν 82 πρόστιμα, συνολικού ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται και το ζήτημα των ενδο-ομιλικών συναλλαγών (transfer pricing), ο έλεγχος των οποίων εστιάζει στις περιπτώσεις εκείνες που σε μέρος ή ακόμα και στο σύνολο των χρεώσεων και των πιστώσεων μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων (μητρική με θυγατρική ή θυγατρικές μεταξύ τους) δεν τηρείται η αρχή των ίσων αποστάσεων, με απώτερο στόχο την απόκρυψη φορολογητέας ύλης από τις ελληνικές φορολογικές αρχές και τη φορολόγηση αυτής σε χώρες με ευνοϊκότερους συντελεστές. Επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ σε 323 εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com