Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«Συγκρουστείτε με τα συμφέροντα για να πέσουν οι τιμές»

Σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα προκειμένου να πέσουν οι τιμές στην αγορά, προέτρεψε την κυβέρνηση ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.





Μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ για τους τομείς του λιανικού εμπορίου, του τουρισμού, της επεξεργασίας τροφίμων και των δομικών υλικών.

«Υπήρξε μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του οργανισμού και της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιχενμπαχ, «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια μεγάλη σειρά από συστάσεις οι οποίες θα ωφελήσουν τον καταναλωτή με τη μείωση των τιμών. Σε αλλαγές που γενικά μπορούμε να πούμε, σε οικονομικούς όρους, ότι θα είναι επωφελείς για τους καταναλωτές», τόνισε με έμφαση και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται ενδοκυβερνητικά αλλά και με την τρόικα προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις: «Αυτό το οποίο είναι υπό συζήτηση τώρα, είναι ο τρόπος με τον οποίον θα υλοποιηθούν αυτές οι συστάσεις, έτσι ώστε να υιοθετηθούν μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε μία καλύτερη κατάσταση, που πιστεύω ότι θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για τους καταναλωτές και για την ελληνική οικονομία».

Ο Γερμανός επικεφαλής της Task Force κάλεσε εμμέσως την κυβέρνηση να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος: «Κάποια οικονομικά συμφέροντα μπορεί να πληγούν βραχυπρόθεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι έχοντας μεγαλύτερο ανταγωνισμό θα έχουμε καλύτερη λειτουργία της αγοράς και καλύτερα αποτελέσματα συνολικά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης διαμήνυσε και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συστάσεις του ΟΟΣΑ: «Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι οι λέξεις-κλειδιά για την κυβέρνηση. Όχι γιατί μας το ζητάει η τρόικα ή οι εταίροι μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί αυτός θα είναι ο καταλύτης για να περάσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία σε μια νέα φάση».

Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες: «Διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι οι λέξεις-κλειδιά για την κυβέρνηση. Όχι γιατί μας το ζητά η τρόικα ή οι εταίροι μας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά γιατί αυτός θα είναι ο καταλύτης για να περάσει η ελληνική οικονομία και κοινωνία σε μια νέα φάση. Είναι αλλαγές που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική για επενδύσεις, αλλαγές που θα κάνουν την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη και του καταναλωτή ιδιαίτερα, πιο εύκολη. Γι' αυτές τις αλλαγές δεν συμβιβαζόμαστε και προχωρούμε μπροστά, γιατί το λέει η συνείδησή μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε, εξάλλου, τον κ. Ράιχενμπαχ και για τα νομοσχέδια που αφορούν στην απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στον νέο φορέα εξωστρέφειας.

Οι δύο πλευρές επικέντρωσαν επίσης τη συζήτησή τους και στο νέο ΕΣΠΑ, ιδίως προς την κατεύθυνση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο κ. Ράιχεμπαχ σημείωσε ότι «το μείζον θέμα, στο οποίο θα αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία, είναι ο τρόπος με τον οποίον μπορούμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόσο με τα μελλοντικά, όσο και με τα παρόντα προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων και να τους βοηθήσουμε σ' αυτόν τον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους».

Αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ρευστότητας, επικροτώντας και τις πρωτοβουλίες του κ. Χατζηδάκη ως προς το θέμα: «Στο πεδίο της ρευστότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης καταβάλλει τεράστια προσπάθεια έτσι ώστε να πείσει τις τράπεζες να ενισχύσουν καλύτερα την πραγματική οικονομία και νομίζω ότι έχουμε δει τους πρώτους καρπούς και ελπίζουμε να δούμε και περισσότερους».

Δάνεια από EBRD
Στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) επιδιώκουν Ελλάδα και Πορτογαλία. Όπως είπε η πρόεδρος της EBRD Σ. Τσακραμπάρτι, ήδη η Τράπεζα εργάζεται με ελληνικές και πορτογαλικές εταιρείες, αλλά και οι δύο χώρες αναζητούν πρόσθετους τρόπους συνεργασίας με την EBRD. Πιθανόν με την παροχή πρόσθετης στήριξης σε επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές σε χώρες που δραστηριοποιείται η Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com