Το μείζον πρόβλημα σήμερα για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως γνωστόν, είναι η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό.
Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις με δραστηριότητα στο εξωτερικό στρέφονται πλέον για τη χρηματοδότησή τους στην έκδοση εταιρικών ομολογιακών εκδόσεων. Για τις μικρομεσαίες, ωστόσο, επιχειρήσεις, η στρόφιγγα του τραπεζικού δανεισμού έχει σχεδόν «σφραγίσει».
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας σχεδιάζει τώρα τη δημιουργία μιας νέας αγοράς, με στόχο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός μέσω του οποίου μικρομεσαίες επιχειρήσεις δυναμικές και με προοπτική θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα. Οι επιχειρήσεις αυτές θα εκδίδουν εταιρικά ομόλογα, τα οποία θα διαπραγματεύονται σ' αυτή τη νέα αγορά. Προκειμένου να καταστεί ελκυστική, αναμένεται να θεσμοθετηθούν φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που θα αγοράζουν αυτά τα εταιρικά ομόλογα.
Εάν δεν δημιουργηθεί σύντομα ομαλή ροή της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, οι παρενέργειες θα είναι σοβαρές. Όχι μόνον επενδυτικά σχέδια δεν θα υλοποιηθούν, αλλά θα κινδυνεύσει η ίδια η βιωσιμότητα σημαντικού τμήματος των επιχειρήσεων.
Η αγορά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες ασφυξίας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της ανυπαρξίας δανεισμού και της συρρίκνωσης των πωλήσεων.
Η ριζική «ανατροπή» θα προέλθει μόνον όταν η Ελλάδα και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αποκτήσουν εκ νέου πλήρη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα από τις διεθνείς αγορές. Καθώς όμως φέτος αυτό αναμένεται να συμβεί? μερικώς, είναι απόλυτη η ανάγκη να αξιοποιηθούν νέες, για τα ελληνικά δεδομένα, ευέλικτες πηγές χρηματοδότησης.
Η έκδοση εταιρικών ομολόγων τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εναλλακτική λύση. Η λειτουργία της νέας αγοράς, για να είναι επιτυχής, πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, ώστε με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές.
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου