Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Τσίπρας: Είστε και σεισμόπληκτοι και μνημονιόπληκτοι

Κοντά στους πληγέντες από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς βρέθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί από τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή, ενώ στη συνέχεια πήγε οδικώς στο Ληξούρι για να ελέγξει και ο ίδιος, όπως τόνισε, τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο.





Ο κ. Τσίπρας περπάτησε μαζί με τους συνεργάτες του στο λιμάνι του Ληξουρίου που αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ λίγο πριν αποχωρήσει, επισκέφθηκε τους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται, από τον πρώτο σεισμό, στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής και μίλησε μαζί τους.

«Είμαστε εδώ για να εξετάσουμε από κοντά την κατάσταση και για να ενημερωθούμε ώστε να είμαστε χρήσιμοι με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε κριτική, γιατί δεν είναι η ώρα της κριτικής, είναι η ώρα της συμβολής και της συνεισφοράς» τόνισε και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή κλιμάκιο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ήταν εδώ προκειμένου να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους και να προσφέρουν την βοήθεια τους. Να αποδείξουν την αλληλεγγύη τους προς τον συνάνθρωπό μας που το έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως ενημερώθηκε από το συντονιστικό όργανο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, και όπως είπε «οι πολίτες είναι δικαιολογημένα απελπισμένοι και οργισμένοι. Είναι αναγκασμένοι να ζουν έξω από τα σπίτια τους και αυτό είναι δυσβάστακτο με αυτές τις καιρικές συνθήκες.

» Θέλω όμως να εξάρω τόσο το θάρρος όσο και την ψυχραιμία που επέδειξαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και ιδίως οι πολίτες του Ληξουρίου που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από τις δύο σεισμικές δονήσεις και να πω ότι κάποιες στιγμές σαν και αυτή συνειδητοποιούμε πόσο επιπόλαιο και πόσο λάθος ήταν να πάρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσεις που αποδεκάτισαν τον κρατικό μηχανισμό, επειδή αυτό διέταξε η Τρόικα και αυτό όριζε το μνημόνιο.

» Ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να ήταν πιο αποτελεσματικός, έχω εμπιστοσύνη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα συγχαρητήρια μας στους ανθρώπους, που υπερβάλλοντας τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους, στους μηχανικούς, τους ανθρώπους της Περιφέρειας, του Δήμου κατάφεραν ένα πολύ δύσκολο έργο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπως η άμεση αποκατάσταση των υποδομών, καθώς, όπως είπε, φάνηκε ότι ενώ οι ιδιωτικές κατασκευές στην πλειοψηφία τους άντεξαν, «δυστυχώς είχαμε πολύ σημαντικές ζημιές σε δημόσιες υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο, στα λιμάνια, στο αεροδρόμιο».

«Το δεύτερο μέτρο είναι η οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμόπληκτων και η αποφυγή σκηνών και καταυλισμών» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ συμπλήρωσε ότι το τρίτο μέτρο είναι η ομαλοποίηση της καθημερινότητας των πολιτών με τη λειτουργία των σχολείων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις «πολιτικές λιτότητας που έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις τα τελευταία τα χρόνια», τονίζοντας «αντιλαμβάνεστε ότι οι σεισμόπληκτοι στο Ληξούρι δεν είναι μόνο σεισμόπληκτοι. Είναι και "μνημονιόπληκτοι. Άρα θεωρούμε αυτονόητο οι οικονομικές υποχρεώσεις τους, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, εφορίες και ταμεία, τα χαράτσια που πληρώνουν και σήμερα τα σπίτια τους δεν μπορούν να κατοικηθούν, πρέπει άμεσα να ακυρωθούν και να επισπευσθούν τα εξαγγελθέντα μέτρα παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία.

» Πρέπει να υπάρξει αρωγή και όχι δάνεια στους πληγέντες για επισκευές και ανακατασκευές πρώτης κατοικίας και επαγγελματικών χώρων, να υπάρχει δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφώνου καθώς και έκτακτη χρηματοδότηση σε όσους έχουν τουριστικές επιχειρήσεις. Να αποκατασταθούν τα τουριστικά καταλύματα. Να μην ξεχνάμε ότι η Κεφαλονιά είναι ένα νησί που έχει σημαντικά εισοδήματα από τον τουρισμό και πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε ώστε να μην πληγεί αυτή η σημαντική πηγή εσόδων για τους Κεφαλονίτες».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε επίσης κατά της κατάργησης ή της διαθεσιμότητας υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας λέγοντας πως ο σεισμός στην Κεφαλονιά, απέδειξε πόσο λάθος ήταν κάτι τέτοιο.

Στο τέλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματός του, ώστε να βρεθούν χρήματα για τους πληγέντες ενώ επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ίδιος θα είναι στο πλευρό των σεισμόπληκτων. Τα κονδύλια, εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να προέλθουν κατ' αρχήν από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός έχει ένα αποταμιευτικό κονδύλι, περίπου στο 1,2 δισ ευρώ, πεντακόσια εκατομμύρια μπορούν άμεσα να εκταμιευτούν για να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες των σεισμόπληκτων της περιοχής», είπε. Δεύτερον, από την μη εκτελεσθέντα προγράμματα του ΕΣΠΑ, από κονδύλια τα οποία έχουν εγκριθεί και δεν έχουν εκταμιευτεί και τρίτον, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που αφορούν την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκούς πόρους» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com