Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Πρόταση Κακλαμάνη για μεταβίβαση ακινήτων με ΦΑΥ 3% επί της τιμής

Να ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας ακινήτου ή να προσδιοριστεί σε συγκεκριμένο ποσοστό (3% όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ) ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος, ζητάει από το οικονομικό επιτελείο ο πρώην πρόεδρος της Βούλης Απόστολος Κακλαμάνης.




Ευθύνες στην κυβέρνηση, και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, διότι οδήγησε «σε πλήρη κατάρρευση την κτηματαγορά» και «μείζον ποσοστό των φορολογουμένων σε αδυναμία εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων», επιρρίπτει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και απευθύνει στον κ. Στουρνάρα.

«Η παντελώς αδικαιολόγητη σώρευση των φόρων ακίνητης περιουσίας των ετών 2010, 2011, 2012 και 2013, με την απαίτηση να καταβληθούν εντός του πενταμήνου Οκτωβρίου 2013- Ιανουαρίου 2014, δημιούργησε στο μείζον ποσοστό των φορολογουμένων μεγάλη αν όχι ανυπέρβλητη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους», αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης και προσθέτει ότι «αποκορύφωμα της πολιτικής αυτής, που εγγίζει τον χαρακτηρισμό της ως παντελώς ανεύθυνης, είναι η εφαρμογή από 1.1.2014 του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος (φόρου υπεραξίας) στις προσδοκώμενες ολίγες μεταβιβάσεις».

Ο κ. Κακλαμάνης καλεί τον υπουργό Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή αν θα απελευθερώσει την κτηματαγορά από την κατάσταση της πλήρους καθίζησης, είτε αναστέλλοντας την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας ακινήτων ή προσδιορίζοντας σε συγκεκριμένο ποσοστό επί της τιμής του μεταβιβαζόμενου ακινήτου (πχ 3% όπως ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ) του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος, γεγονός που, όπως σημειώνει, θα οδηγήσει σε αναθέρμανση της κτηματαγοράς και εισροή σημαντικών εσόδων στα δημόσια ταμεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com