Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τέσσερις αλλαγές στη φορολογία των ΙΧ

Ετοιμη έχει το υπουργείο Οικονομικών τη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα καταβολής των Τελών Κυκλοφορίας σε περίπτωση που κάποιο ΙΧ έχει κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας και οδεύει προς εξαγωγή ή καταστροφή.




Μόλις ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση θα αποσυνδεθεί το καθεστώς της ακινησίας από την καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας για εξαγωγή ή καταστροφή και πλέον όσοι έχουν τα οχήματά τους σε ακινησία και βρουν κάποιον αγοραστή στο εξωτερικό δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας. Επίσης όσοι κάτοχοι που έχουν τα οχήματά τους σε ακινησία και επιθυμούν να τα οδηγήσουν σε κάποιο κέντρο ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης για ολική καταστροφή επίσης δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας.

Επίσης στις ίδιες διατάξεις σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» θα δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τις πινακίδες «ΔΟΚ» των εμπόρων που θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν σε όλα τα αυτοκίνητα που έχουν στις εκθέσεις τους ή αποκτούν από ιδιώτες και εταιρείες χρονομίσθωσης.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα αρθούν κάποιες αδικίες που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες διατάξεις στη νομοθετική ρύθμιση που αφορούν στη φορολογική μεταχείριση των εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων και ειδικότερα στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της φορολογικής τους «ηλικίας».

Ειδικότερα στα εισαγόμενα ΙΧ ως φορολογική «ηλικία» ορίζεται η 1η Αδεια Κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα και όχι η 1η άδεια κυκλοφορίας τους στην ΕΕ. Αποτέλεσμα του παραπάνω είναι να φορολογούνται άδικα οι κάτοχοί τους καθώς μπορεί να έχουν στα χέρια τους ένα αυτοκίνητο με πραγματική ηλικία ακόμη και άνω των 10 ετών ενώ η εφορία να τα φορολογεί ως μοντέλα 3ετίας.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη χιλιάδες ιδιοκτήτες θα έχουν πολύ χαμηλότερο τεκμήριο όπως επίσης και Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης (για ΙΧ άνω των 2 λίτρων) και είναι πολύ πιθανό να βγουν και πάλι στην κυκλοφορία καθώς τώρα τα περισσότερα βρίσκονται σε καθεστώς «προσωρινής ακινησίας».

Πάντως υπάρχει και μια διάταξη που αφορά στη χρήση των πινακίδων «Μ» από τις εφορίες και σύμφωνα με πληροφορίες θα μπουν σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση τους ώστε να μην τις προμηθεύονται οι κάτοχοι για να... βολτάρουν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com