Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Εξετάσεις σε 14 ΚΕΠ Υγείας για επτά σοβαρές ασθένειες

Ανοίγουν άμεσα τα πρώτα 14 ΚΕΠ Υγείας σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας στους πολίτες ολοκληρωμένο προσυμπτωματικό έλεγχο για την ανίχνευση επτά σοβαρών νοσημάτων.




Οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλονται σε προληπτικές εξετάσεις και θα ενημερώνονται για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Παράλληλα, στα ΚΕΠ θα δημιουργηθεί Κάρτα Υγείας Πρόληψης του κάθε πολίτη, προκειμένου να παρακολουθείται ο προσυμπτωματικός του έλεγχος.

Το πρώτο θεσμό Πρόληψης Υγείας στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης μαζί με άλλους 13 δημάρχους. Όπως είπε, ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας που ξεκινά πιλοτικά σε 14 δήμους, αφορά τη δημιουργία ενός δικτύου Κοινωνικής Μέριμνας και Φροντίδας για τον Πολίτη που θα κάνει την Πρόληψη και την Προαγωγή της Υγείας πράξη. Το πρώτο βήμα είναι η καταγραφή του πληθυσμού, που πρέπει να ελεγχθεί για κάθε νόσημα από τον δήμο, σύμφωνα με τα πληθυσμιακά και επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής. Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι εξετάσεις θα καλυφθούν από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Οι έλεγχοι
Ειδικότερα, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος σε 7 νοσήματα. Από τον προσυμπτωματικό αυτό έλεγχο, οι πολίτες που θα ανιχνευθούν ως υψηλού κινδύνου, θα παραπεμφθούν στους θεράποντες γιατρούς τους για περαιτέρω έλεγχο.

Έτσι, για τον καρκίνο του εντέρου θα ελεγχθούν πολίτες, 50 έως 75 ετών, με τη διενέργεια ειδικής εξέτασης (Mayer κοπράνων) σε ετήσια βάση για τρία συνεχόμενα έτη. Αν η εξέταση είναι αρνητική, ο πληθυσμός θα επανελεγχθεί σε 5 έτη. Αν είναι θετική, ο πολίτης παραπέμπεται στο θεράποντα γιατρό του για κολονοσκόπηση. Επίσης, για κολονοσκόπηση παραπέμπονται άμεσα πολίτες άνω των 50 ετών με θετικό οικογενειακό ιστορικό. Για τον καρκίνο του προστάτη, ο έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση αίματος για το προστατικό αντιγόνο PSA, μία φορά κάθε δύο χρόνια για άνδρες 50-60 ετών και μία φορά κάθε 12 μήνες σε άνδρες 60-70 ετών. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι το γνωστό τεστ Παπανικολάου, ανά 3 έτη, σε γυναίκες ηλικίας 25 - 65 χρόνων.

Για τον καρκίνο του μαστού ο έλεγχος περιλαμβάνει τη μαστογραφία σε γυναίκες 40-50 ετών, μία φορά ανά 2 έτη και σε γυναίκες 50-70 ετών μία φορά κάθε έτος. Για την πρόληψη του μελανώματος θα γίνεται κάθε 6 μήνες κλινική εξέταση για ανεύρεση σπίλων (>6mm), σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια. Για την πρόληψη της ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, όλοι οι άνδρες 65 - 75 χρονών θα υποβληθούν σε υπερηχογράφημα κοιλίας άπαξ, ενώ για την πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, θα υπολογίζεται ο καρδιαγγειακό κίνδυνος, μία φορά στην πενταετία, σε πολίτες 40 - 70 ετών, βάσει των παραγόντων: 1) αρτηριακή πίεση 2) χοληστερίνη 3) φύλο 4) κάπνισμα και 5) ηλικία.

Τα ΚΕΠ Υγείας
Ποιες παθήσεις θα ελέγχονται:

Καρκίνος εντέρου (50 - 75 ετών)
Καρκίνος προστάτη (50 - 70 ετών)
Καρκίνος τραχήλου μήτρας (25 - 65 ετών)
Καρκίνος μαστού (40 - 70 ετών)
Μελάνωμα
Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (65 - 75 ετών)
Καρδιολογικές και αγγειακές παθήσεις (40 - 70 ετών)

Πού θα λειτουργήσουν

Σε 14 δήμους: Αμαρουσίου, Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αλίμου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Ηρακλείου, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μεταμόρφωσης, Π. Φαλήρου, Περιστερίου και Πυλαίας-Χορτιάτη (Θεσσαλονίκη).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com