Από το 2015 προβλέπεται η Ελλάδα να προσχωρήσει στο κλαμπ των διασυνδεδεμένων ηλεκτρικά χωρών, που έγινε πραγματικότητα για δεκαπέντε χώρες της βόρειας και δυτικής Ευρώπης.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, στη διασύνδεση των ενεργειακών τους αγορών προχώρησαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σουηδία και η Βρετανία.
Οι διαχειριστές των δικτύων και τα χρηματιστήρια ενέργειας προχώρησαν για πρώτη φορά χθες το μεσημέρι σε κοινή δημοπρασία ενέργειας για να καθορίσουν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος της επόμενης ημέρας στις χώρες αυτές, στις οποίες αντιστοιχεί η παραγωγή του 75% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.
«Το μοντέλο»
Για την Ελλάδα το σχήμα αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει αφού υιοθετηθεί το «target model» - το ενιαίο μοντέλο λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού- και πραγματοποιηθούν οι διάφορες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο για τη λειτουργία της αγοράς, δηλαδή από το τέλος του 2014 με βάση το χρονοδιάγραμμα. Σε πρώτη φάση η ενεργειακή διασύνδεση θα λειτουργήσει με τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και μετά με το ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο.
Η όλη κίνηση αποσκοπεί στην εξομάλυνση των αποκλίσεων στις τιμές ηλεκτρισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μέσω του καλύτερου ελέγχου των διασυνοριακών ροών, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι με τη διασύνδεση των αγορών οι καταναλωτές μπορούν να εξοικονομήσουν περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Την πεναετία ως το 2012 οι τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη αυξήθηκαν 25%. Η σύνδεση των αγορών άρχισε τον Νοέμβριο του 2006, όταν η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ενοποίησαν τη δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρισμού.
Το σχέδιο
Τον Νοέμβριο του 2010 προστέθηκαν η Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Πριν από τη διασύνδεση οι έμποροι για να πουλήσουν ενέργεια σε άλλη χώρα έπρεπε να αγοράσουν από πριν τη δυνατότητα παροχής ρεύματος και κατόπιν να κάνουν ξεχωριστή συναλλαγή σε άλλο χρηματιστήριο. Το σχέδιο αποτελεί μέρος του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε., που στοχεύσει στην άρση των εμποδίων στο εμπόριο ρεύματος και φυσικού αερίου.
Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου