Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Περιορίζεται η ύφεση, πάνω από τις εκτιμήσεις το πλεόνασμα

Ισχυρές ενδείξεις αναθέρμανσης της οικονομίας προκύπτουν από τα στοιχεία της Markit για την ελληνική μεταποίηση, που πέρασε σε φάση ανάπτυξης για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.



Ελαφρώς βελτιωμένος ήταν τον Ιανουάριο και ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος του ΙΟΒΕ, αποτυπώνοντας εικόνα αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν στο επόμενο διάστημα σειρά νέων θετικών στοιχείων για την πραγματική οικονομία.

Κυριαρχούν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ στο τέταρτο περσινό τρίμηνο, που δημοσιοποιούνται στις 14 Φεβρουαρίου και αναμένεται να επιβεβαιώσουν τάση επιβράδυνσης της ύφεσης, πιθανότατα κάτω του 4% για το 2013, αλλά και νεότερες εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων. Εκτιμήσεις που συνηγορούν υπέρ της διαμόρφωσης του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδα υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με τα θετικά στοιχεία για τους υπόλοιπους δείκτες στο υπουργείο Οικονομικών ενισχύουν την ελληνική θέση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πλεόνασμα, υψηλό, αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές και τις μεταγενέστερες προβλέψεις επιτυγχάνει η χώρα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία Markit, πραγματοποιώντας έρευνα σε 350 μάνατζερ ελληνικών μεταποιητικών εταιρειών, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τη μεταποίηση στην Ελλάδα (PMI) αυξήθηκε στις 51,2 μονάδες, από 49,6 μονάδες τον Δεκέμβριο, περνώντας σε φάση ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009 που ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο στη συγκεκριμένη μέτρηση διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση στον κλάδο. Η άνοδος προήλθε από την έντονη αύξηση σε παραγγελίες και επίπεδα παραγωγής, ενώ η περαιτέρω μείωση των τιμών από την πλευρά των κατασκευαστών συνέτεινε στην αύξηση πωλήσεων.
Περιορίζεται η ύφεση, πάνω από τις εκτιμήσεις το πλεόνασμα

Μάλιστα, αν και η ελαφρά αύξηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές, με άνοδο για δεύτερη φορά μέσα σε 29 μήνες, συνέβαλε θετικά, η ώθηση στον δείκτη προήλθε κυρίως από την εγχώρια αγορά. Τα επίπεδα παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008, με όχημα κυρίως την παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων. Οι διαδοχικοί μήνες αύξησης της παραγωγής αλλά και των νέων παραγγελιών δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την περαιτέρω υποχώρηση της απασχόλησης. Ο συνολικός ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας παρέμεινε έντονος παρότι εξασθένησε ελαφρώς, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή σε διάστημα λίγο μικρότερο των τεσσάρων ετών.

2. Εικόνα αναμονής για τις ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις αποτυπώνει η ελαφρά βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την έρευνα Οικονομική Συγκυρία που δημοσιοποίησε χθες το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,6 μονάδες από 91,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, ενώ οριακή άνοδο παρουσίασε ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. των «27». Ωστόσο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα υποχώρησε ξανά. Πολίτες και επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις προσδοκίες σε ένα νέο επίπεδο, με την απαισιοδοξία να έχει εν μέρει αμβλυνθεί, αλλά χωρίς ο συνολικός δείκτης να ενισχύεται σημαντικά, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Μάλιστα, εκφράζει επιφυλάξεις αν ο δείκτης θα κινηθεί ανοδικά τους επόμενους μήνες, καθώς ο χαρακτήρας των προγραμματισμένων για τον Μάιο εκλογών ίσως να μην επιτρέψει την αναζωογόνηση των προσδοκιών που κατά παράδοση δημιουργεί ο εκλογικός κύκλος. Λιανικό Εμπόριο, Κατασκευές και Υπηρεσίες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο τον Ιανουάριο και ακολουθεί η Βιομηχανία με πιο περιορισμένη ανάκαμψη. Αντίθετα στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού όσο και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκαν. Περαιτέρω κάμψη εμφάνισαν οι προθέσεις για αποταμίευση. Λιγότερο δυσμενείς, πάντως, ήταν οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Θετικά στοιχεία

Σε φάση επέκτασης η μεταποίηση - πρώτη φορά από τον Aύγουστο του 2009.
Aναμένονται στοιχεία AEΠ τετάρτου τριμήνου - επιβράδυνση ύφεσης
Θετική η εικόνα στα έσοδα - προσδοκίες για υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα

Ανάπτυξη 0,4%-0,5% στην Ευρωζώνη
Στις 54 μονάδες τον Ιανουάριο

Ανάκαμψη κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης κλίματος στον κλάδο της μεταποίησης στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Συνολικά ο δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 54 μονάδες (από 52,7 τον Δεκέμβριο), που σύμφωνα με αναλυτές παραπέμπει σε αύξηση του ΑΕΠ 0,4%-0,5% το τρέχον τρίμηνο. Μικρή υποχώρηση σημείωσε ο δείκτης στη Βρετανία, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στην Τουρκία. Κάτω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης του κλάδου, παρέμειναν Γαλλία και Ρωσία, με την τελευταία μάλιστα να επιβραδύνει περαιτέρω. Πάνω από τις 50 μονάδες επέστρεψε ο ελληνικός δείκτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com