Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κομισιόν: Η διαφθορά κοστίζει 120 δισ. ευρώ ετησίως

H διαφθορά παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ΕΕ, κοστίζοντας στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 120 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση κατά της διαφθοράς που παρουσιάζει η Κομισιόν.





Παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα κράτη-μέλη σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, τα αποτελέσματα της μάχης κατά της διαφθοράς παραμένουν μη ικανοποιητικά σε συνολικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% του συνόλου των επιχειρήσεων- και κυρίως οι κατασκευαστικές- που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, ονομάζουν την διαφθορά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται, όπως επισημαίνουν, ενώ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος για να αναπτύξεις επχειρηματική δραστηριότητα, είναι οι «πολιτικές διασυνδέσεις».

Στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη, ενώ το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο στην Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία.

Τα αποτελέσματα συνάδουν, γράφει το Reuters, με την λίστα της Transparency International που είχε κατατάξει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση εντός ΕΕ από άποψη διαφάνειας (80στή στο σύνολο), μαζί με την Κίνα. Στον αντίποδα η Δανία που θεωρείται η λιγότερο διεφθαρμένη χώρα της ΕΕ.

Μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών είναι επίσης διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η διαφθορά είναι συνηθισμένη πρακτική και επιδεινώνεται συνεχώς, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν πιο διεφθαρμένες χώρες την Ελλάδα, την Ιταλία, την Λιθουανία, την Ισπανία και την Τσεχία.

«Η διαφθορά υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτικών στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου, βλάπτει την οικονομία και στερεί από τα κράτη τα απολύτως αναγκαία φορολογικά έσοδα» δήλωσε η Σεσίλια Μάλμστρομ, Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τις εσωτερικές υποθέσεις που παρουσιάζει αυτή την ώρα την έκθεση και χαρακτήρισε την διαφθορά, πρόβλημα που «κόβει την ανάσα».

Οι εθνικές κυβερνήσεις και όχι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι αυτές που φέρουν το κύριο βάρος για την καταπολέμηση της διαφθοράς για την οποία έχει συσταθεί και ειδική ευρωπαϊκή υπηρεσία (Olaf) η οποία ωστόσο έχει περιορισμένους πόρους. Το 2011 ο προϋπολογισμός της ήταν 23,5 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει το BBC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com