Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Κίνητρα από το υπουργείο Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα

Νέα φαρμακευτική πολιτική που θα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας.





Το σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει σημαντικά κίνητρα για τη διεύρυνση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων.

Σύμφωνα μάλιστα με υπουργική απόφαση που αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αλλάζει το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα που διαθέτουν αντίγραφα. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν γενόσημο δεν θα καταβάλλουν κανένα ποσοστό συμμετοχής στην αγορά φαρμάκου.

Κόστος
Αντίθετα, όσοι επιλέγουν φάρμακο που διαθέτει γενόσημο, τότε θα επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου με το κόστος αγοράς. Για όσες δραστικές ουσίες φαρμάκων δεν υπάρχουν γενόσημα φάρμακα, δεν θα αλλάξει ο τρόπος αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ο ασφαλιστικός φορέας κι ο ασφαλισμένος θα μοιράζονται τη διαφορά μεταξύ λιανικής και τιμής αναφοράς. Ακριβότερα, όμως, αναμένεται να αγοράζουν οι ασθενείς και τα λεγόμενα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση της τιμής τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής, σύμφωνα τουλάχιστον με στελέχη της αγοράς.

Προκειμένου να περιορίσει τυχόν «εκτροχιασμό» των τιμών σε βάρος των καταναλωτών, το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται στην εφαρμογή πλαφόν, έως 10% ανά έτος, για την επόμενη τριετία.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τη θέσπιση μιας σειράς κινήτρων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Εξετάζεται μάλιστα η μείωση του rebate (υποχρεωτική έκπτωση ανάλογα με τον τζίρο) για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η παραγωγή φαρμάκων γίνεται στην Ελλάδα και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στον χώρο της αγοράς φαρμάκου (ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, πολυεθνικές φαρμακευτικές, γιατρούς και φαρμακοποιούς), ώστε να καταλήξουν σε μια μια κοινή πρόταση.

Στη συνέχεια θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα δεσμεύονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για την τήρησή του και όπου χρειάζεται θα υπάρξει και νομοθετική παρέμβαση. Οπως αποκάλυψε πρόσφατα ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, το τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας που συμμετέχει στις συζητήσεις έχει φτάσει σε συμφωνία περίπου στο 85%. Σημειώνεται ότι το ύψος του ποσοστού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει αποφασισθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη για το 2014 είναι το 1,3% του ΑΕΠ, από το οποίο το 0,3% αφορά τη νοσοκομειακή και το 1% την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Αλλαγές αναμένονται και στο θέμα του ωραρίου των φαρμακείων. Σήμερα ο νόμος παρέχει το δικαίωμα στους δήμους να εφαρμόζουν δικό τους ωράριο, γεγονός που προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακευτικών συλλόγων. Το θέμα έχει τεθεί και σε συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών, με τον υπουργό Υγείας να εξετάζει τυχόν τροποποίηση του νόμου (για παράδειγμα να «περάσει» η αρμοδιότητα από τους δήμους στο υπουργείο Υγείας).

Φάρμακα
Σχετικά με τα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δώσει κίνητρα προκειμένου να «επιστρέψουν» στα ιδιωτικά φαρμακεία ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η καθιέρωση κλιμακωτού ποσοστού κέρδους σε συνάρτηση με έκπτωση προς τους φαρμακοποιούς από τις φαρμακευτικές εταιρείες και κατάργηση του σημερινού κέρδους, που είναι «κλειδωμένο» στα 30 ευρώ (ο νόμος προβλέπει 30 ευρώ κέρδος ανεξάρτητα από το κόστος του φαρμάκου). Για τα φάρμακα αυτά αναμένεται να εφαρμοστεί και πλαφόν εκτέλεσης συνταγών ανά φαρμακείο (περίπου 15.000 ευρώ), όπως επίσης απαλλαγή τους από το rebate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com