Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Θα πωλούνται... ληγμένα τρόφιμα και με τον νόμο

Πιο αυστηροί κανόνες θα ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου για όσους πωλούν τρόφιμα -όχι ευαλλοίωτα- και μετά την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.





Αυτό προβλέπεται μέσα στους κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ) που δημοσιεύτηκαν και τίθενται σε ισχύ από τον επόμενο μήνα. Οι κανόνες ΔΙΕΠΠΥ αντικαθιστούν τις πάλαι ποτέ κραταιές αλλά και γραφειοκρατικές αγορανομικές διατάξεις.

Ανάμεσα σε αυτούς λοιπόν περιλαμβάνονται και οι κανόνες για τα «τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας». Αγορανομική διάταξη, η οποία ίσχυε εδώ και χρόνια, αλλά μετά από παρέμβαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, θεσπίστηκε η υποχρέωση της αναγραφής με κεφαλαία γράμματα της φράσης «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ», η τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά ράφια και η διάθεσή τους με χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τα υπόλοιπα για τα οποία δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:

1. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.

2. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.

3. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.

Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης, ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε. Οι παραβάτες των διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ ανά προϊόν:

1. Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

2. Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

3. Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

4. Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

5. Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ» σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.

Με τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ επίσης απλοποιούνται πολλές διαδικασίες για την αγορά και για τις επιχειρήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com