Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Στουρνάρας: «Για το επόμενο έτος, δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα»

«Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη Guardian, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια περί νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα -τουλάχιστον για τώρα.




«Για ολόκληρο το επόμενο έτος δεν έχουμε επιπρόσθετη ανάγκη για χρήματα», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης που χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

«Όλη αυτή η σεναριολογία είναι πρόωρη. Τα χρήματα από την τρόικα τελειώνουν τον επόμενο Ιούλιο και τότε θα πρέπει να σταθμίσουμε ξανά την κατάσταση. Τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν είναι ακόμη βέβαιο», προσθέτει.

Ο Έλληνας υπουργός επανέλαβε ότι στόχος της Αθήνας είναι να «προσεγγίσει» τις διεθνείς αγορές -από τις οποίες είναι αποκλεισμένη από το 2010- κάτι που θα απέκλειε την ανάγκη για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015, το οποίο υπολογίζεται ανάμεσα στα 9,5 και τα 11,1 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει πιθανότητα τον επόμενο χρόνο να απευθυνθούμε ξανά στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι έχουμε εκπληρώσει δύο συνθήκες, την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος και θετικό ρυθμό ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης», προσθέτει.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο αρνείται να αναφερθεί στην πιθανότητα «κουρέματος» στους επίσημους πιστωτές -«το οποίο θεωρείται ευρέως ως ο μοναδικός τρόπος να καταφέρει ποτέ η Ελλάδα να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο», αλλά μιλάει και με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την ελληνική οικονομία.

«Οι τελευταίες εξελίξεις είναι σίγουρα θετικές. Τα έσοδα αυξάνονται και η ύφεση μοιάζει να υποχωρεί», δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός τονίζοντας ότι η μεταστροφή του κλίματος οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.

«Υπήρξε αύξηση 37% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με το 2012. Εάν είμαστε τυχεροί και συνεχίσουμε έτσι για τους επόμενους δύο μήνες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός ανάπτυξης να υπερβεί τις προσδοκίες», υπογραμμίζει.

«Το φάντασμα μιας περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όσο μικρή κι αν είναι αυτή, είναι μια προοπτική που προκαλεί τρόμο αν συνοδευτεί με περισσότερα μέτρα λιτότητας», παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα.

Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε άνοιξε το θέμα ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι που η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθούσε απελπισμένα να αποφύγει εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο κ. Στουρνάρας απαντά: «Δεν ξέρω».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com