Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ζητούν την ανάκληση της απόφασης

Κοινό μέτωπο κατά του υπουργείου Υγείας συγκροτούν ιατρικοί σύλλογοι και ενώσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίοι αντιδρούν στην υποχρεωτική συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία.




Χθες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με επιστολή του στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε την άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου «με την οποία αφαιρείται άμεσα το δικαίωμα της συνταγογράφησης του γιατρού, εφόσον στα σχόλια της συνταγής ή στο βιβλιάριο αναγράφεται, εκτός από τη δραστική, και η εμπορική ονομασία του φαρμάκου». Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, «η εγκύκλιος αυτή, με την οποία μετατίθεται η ιατρική ευθύνη στα χέρια άλλων προσώπων, αναρμόδιων να λαμβάνουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών, δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από τον ιατρικό κόσμο». Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε κατόπιν υποδείξεων προσώπων που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς και όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα στη δημόσια υγεία, αλλά εκτός του ότι δεν ωφελεί, δεν εξυπηρετεί και τον σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι εκδόθηκε.

Σημειώνεται ότι για το θέμα ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους ιατρούς να συνεχίσουν να αναγράφουν παράλληλα με τη δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη, στα σχόλια της συνταγής και στο βιβλιάριο του ασθενούς. Εντονη ήταν χθες και η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών καθώς και της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι φορείς ζητούν την ανάκληση της εγκυκλίου και προειδοποιούν για τις παρενέργειες της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com