Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Η εφορία καλεί για έλεγχο 100.000 φορολογούμενους

Κλήση... από την εφορία θα λάβουν εντός της εβδομάδας περίπου 100.000 φορολογούμενοι. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν να περάσουν από την εφορία τους για έλεγχο των δικαιολογητικών και των αποδείξεων που συνοδεύουν τη φορολογική τους δήλωση.




Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά προκειμένου να γίνει ο έλεγχος και να προχωρήσει η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, ενώ θα ελεγχθούν και για τα ποσά των αποδείξεων δαπανών που έχουν δηλώσει για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, περισσότερες από 300.000 φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν φέτος έχουν ελεγχθεί, αναφέροντας ότι μέχρι πέρυσι ελέγχονταν επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ, ενώ φέτος τέθηκαν κριτήρια με τα οποία ελέγχονται περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον.

Οι φορολογούμενοι που καλούνται για έλεγχο και διευκρινίσεις στις ΔΟΥ είναι κυρίως:

Οσοι έχουν επιστροφή φόρου.

Οσοι εμφάνισαν υψηλά ποσά παρακρατηθέντων φόρων μισθωτών υπηρεσιών και από δελτία παροχής υπηρεσιών.

Μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα και από ελεύθερα επαγγέλματα είτε με δελτία παροχής υπηρεσιών είτε με απόδειξη δαπάνης του εργοδότη.

Οσοι έχουν δηλώσει πολύ μεγάλα ποσά εκπιπτόμενων δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα ζωής κ.α. καθώς και οι επιτηδευματίες με μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες που είχαν σαν αποτέλεσμα το καθαρό φορολογητέο εισόδημά τους να είναι αισθητά χαμηλό.

Χ. Θεοχάρης
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 5,1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. δηλώσεων και όπως ξεκαθάρισε ο κ. Θεοχάρης το ηλεκτρονικό σύστημα θα δέχεται ως εμπρόθεσμες τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Αυγούστου. Όπως είπε το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για όλους και μετά τις 30 του μήνα, αλλά οι δηλώσεις που θα εκκαθαρίζονται θα είναι εκπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καθώς δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις που το κατοχυρώνουν, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο έως 500 ευρώ αλλά και με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.

Επίσης ο κ. Θεοχάρης καλεί τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να δουν την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ηλεκτρονικά να το πράξουν, καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος καταβάλλεται σε 3 διμηνιαίες δόσεις εφόσον η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης γίνεται εντός του Ιουλίου, οι 2 δόσεις ισχύουν για τις δηλώσεις που εκκαθαρίζονται στο δίμηνο Αυγούστου - Σεπτέμβριο, ενώ ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ εάν η δήλωση εκκαθαριστεί τον Οκτώβριο και μετά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com