Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Φρένο στην αύξηση των καταθέσεων, συρρίκνωση στα δάνεια

Υποχώρηση σημείωσαν, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την Τετάρτη, ένδειξη ότι η αύξηση που σημειωνόταν από τα μέσα του προηγούμενου έτους έχει ανακοπεί.




Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών υποχώρησαν 0,2% τον Ιούλιο, σε μηνιαία βάση, στα 162,39 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί κατά 90 δισ. ευρώ, το ένα τρίτο περίπου, το διάστημα 2009-2012. Περισσότερα από 17 δισ. ευρώ επέστρεψαν, ωστόσο, μετά τα μέσα του Ιουνίου του 2012, μετά τη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης και της υποχώρησης των ανησυχιών για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η επιστροφή των κεφαλαίων έχει σταματήσει, πιθανώς εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των νοικοκυριών.

Όσον αφορά τις χορηγήσεις τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα και αυτές συνέχισαν την πτωτική τους τάση τον Ιούλιο, καθώς η κρίση έχει περιορίσει τη ζήτηση, αλλά και την προσφορά για δάνεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που δημοσιεύτηκαν επίσης την Τετάρτη, οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 4% τον Ιούλιο έναντι υποχώρησης 4,1% τον Ιούνιο.

Η τραπεζική χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,6% μετά από πτώση 4,9% ένα μήνα νωρίτερα. Τα δάνεια προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα υποχώρησαν με ρυθμό 3,7% έναντι συρρίκνωσης 3,6% ένα μήνα νωρίτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com