Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Μάρτυρες-κλειδιά για το «παραδικαστικό Νο 2»

Μια εγκληματική οργάνωση που είχε απλώσει τα πλοκάμια της μεταξύ άλλων και στους πυλώνες της Δικαιοσύνης, μετατρέποντας τα δικαστικά έδρανα σε μια κερδοφόρα επιχείρηση, μέσω «στημένων» πλειστηριασμών, επιχειρούν να εντοπίσουν οι ανακριτικές αρχές, που εξετάζουν το αποκαλούμενο «δεύτερο παραδικαστικό κύκλωμα».





Οι κλήσεις των πρώτων μαρτύρων έχουν ήδη σταλεί και τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή Νικ. Χριστόπουλου, που χειρίζεται τη δικογραφία από τον περασμένο Μάιο μετά την άσκηση ποινικών διώξεων (προσωποποιημένων και κατά παντός υπευθύνου) για σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Χρηματισμός

Δικηγόροι, δικαστές, δικαστικοί επιμελητές, ιερείς και τραπεζικοί υπάλληλοι είναι μερικά μόνο από τα περισσότερα από 20 άτομα, τα οποία φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση. Πλέον το «λόγο» παίρνει ο δικαστικός λειτουργός, που θα διερευνήσει αν προκύπτουν ικανές ενδείξεις ευθυνών, προκειμένου οι μέχρι σήμερα ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων να καταστούν κατηγορούμενοι για κακουργήματα, όπως απάτη, κατάχρηση εξουσίας, δωροδοκία, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.

Μεταξύ των εγγράφων, που απαρτίζουν την ογκωδέστατη δικογραφία, σημαντικό ρόλο έχουν παίξει τόσο η Εκθεση Ανάλυσης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, όπου μέσα σε 489 σελίδες καταγράφονται περίπου 92.000 τηλεφωνικές συνομιλίες, όσο και οι καταθέσεις μάρτυρα-«κλειδί». Πρόκειται για τον δικηγόρο Δημ. Παρασκευόπουλο, καταδικασθέντα πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για την υπόθεση αγοραπωλησίας με πλαστούς τίτλους, περίπου 1.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στην Αιξωνή Γλυφάδας.

Στις μαρτυρίες του στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας έχει αναφέρει λεπτομερώς τον τρόπο που φέρεται ότι λειτουργούσε η «εγκληματική οργάνωση», επισημαίνοντας ότι υπήρξε χρηματισμός ακόμα και πολιτικών προσώπων.

Οι διασυνδέσεις

Υποστηρίζει στις 25 Φεβρουαρίου 2010: «Οπως έχω αντιληφθεί, άτομα μαζί με συνεργούς τους έχουν συστήσει μια εγκληματική οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς. Σ'αυτή, έχουν ενεργό ρόλο τουλάχιστον 20 άτομα και συμμετέχει ακόμη άγνωστος αριθμός Ελλήνων και Κυπρίων, που δηλώνουν διαχειριστές των ανύπαρκτων εταιρειών. Οι περισσότεροι εκ των Κυπρίων είναι "αχυράνθρωποι" και διαμένουν στο εξωτερικό».

Παράλληλα, σκιαγραφεί και τις επαφές του αποκαλούμενου «παραδικαστικού νο 2»: «Εχει πολύ καλές διασυνδέσεις στον κρατικό μηχανισμό και άριστη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες, οι οποίοι είναι δικηγόροι, δικαστικοί, αστυνομικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι της υπ.Ε.Ε., συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές κ.ά.».

Σκοπός της οργάνωσης, κατά τον ίδιο, ήταν μεταξύ άλλων:

* Οι απάτες εις βάρος τραπεζών: Μέσω συνεργατών, έβρισκαν στοιχεία για πλειστηριασμούς ακινήτων μεγάλης αξίας από τραπεζικά ιδρύματα και συνήπταν μακροχρόνιες μισθώσεις, με μισθωτή εικονική εταιρεία τους. Στόχος ήταν να επιδιώκεται δικαστικά η αναγνώριση της αρχικής μίσθωσης και να εμπλέκουν τον υπερθεματιστή σε ατέρμονες δικαστικές διεκδικήσεις, έως ότου υποκύψει στον εκβιασμό και πληρώσει «λύτρα απελευθέρωσης».

* Να εντοπίζουν μεγάλης αξίας ακίνητα στο Νομό Αττικής, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα ή τα ακίνητα ήταν ακατοίκητα ή υπήρχαν νομικά προβλήματα ιδιοκτησίας. Τα καταλάμβαναν αυθαίρετα, με πλαστά μισθωτήρια και όταν ο πρώτος μισθωτής υπεκμίσθωνε το ακίνητο σε άλλη εταιρεία της οργάνωσης, ακολουθούσαν μεταξύ τους εικονικές αγωγές, προκειμένου να υπάρξει δικαστική αναγνώριση της αρχικής μίσθωσης.

* Συνεργάτες της οργάνωσης, που εργάζονται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ΔΟΥ, παρείχαν πληροφορίες για άτομα που δεν ήταν εγγεγραμμένα στον «Τειρεσία». Ετσι εκδίδονταν πλαστές επιταγές επ' ονόματι και εν αγνοία ανυποψίαστων πολιτών, για να γίνουν δεκτές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

* Σε συνεργασία με δικηγόρους και εν ενεργεία και πρώην δικαστικούς, αναλάμβαναν έναντι αδράς αμοιβής την «επίλυση» δικαστικών προβλημάτων, μεριμνώντας για την έκδοση θετικών δικαστικών αποφάσεων υπέρ των πελατών τους.
Τα 400 στρέμματα, ο Ρέστης και το Commercial Mall

Τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το «παραδικαστικό νο2» δεν σταματούν στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Εγγραφα, που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας, οδήγησαν μεταξύ άλλων και στην πόρτα του επιχειρηματία Βίκτ. Ρέστη και συνεργατών του, που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου.

Η υπόθεση αφορά την προσπάθεια αγοραπωλησίας 400 στρεμμάτων στο Κορωπί (2005-2008), μία «επένδυση» η οποία φέρεται ότι θα στοίχιζε στον μεγαλοεπιχειρηματία δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Κίνητρο, τα κέρδη

Στις έγγραφες εξηγήσεις του, ο Βίκτ. Ρέστης αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, κατονομάζοντας ως υπευθύνους για το «εγκληματικό εις βάρος μου σχέδιο» τον τότε δικηγόρο του, Γ. Παπαζαφειρόπουλο, και τον τότε οικονομικό διευθυντή του Ομίλου Ρέστη, Κων. Κουτσούμπελη.

Ο εφοπλιστής αποκαλεί τον εαυτό του «θύμα», που «δεν μπορούσε να αντιληφθεί τη δολιότητα» των πρώην συνεργατών του, παρά το γεγονός ότι -όπως ο ίδιος αναφέρει- έχει πλούσιο βιογραφικό σε επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υποστηρίζει ότι δεν έγινε εν γνώσει του καμία παράνομη πράξη, καθώς έδωσε το «ελεύθερο» στο να προχωρήσουν, χωρίς ο ίδιος να έχει τον έλεγχο, σε μία επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις εξηγήσεις του, ο ίδιος ενημερώθηκε για την υπόθεση το 2010, από την.... τηλεόραση.

«Το ότι μεταβιβάστηκαν αιτία πωλήσεως σε εταιρείες του Ομίλου Ρέστη, καθώς και σε μένα προσωπικά δημόσιες δασικές εκτάσεις, ήταν ζητήματα τα οποία αγνοούσα, πέφτοντας θύμα ενός καλοστημένου εγκληματικού μηχανισμού, εις βάρος του οποίου έχω καταφύγει στη Δικαιοσύνη με μήνυσή μου», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Οι δύο πρώην συνεργάτες του, που κλήθηκαν επίσης ως ύποπτοι, αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους. Οπως επισημαίνει ο Γ. Παπαζαφειρόπουλος στις εξηγήσεις του: «Η άθλια επινόηση της ''εγκληματικής οργάνωσης'', με σκοπό τη διάπραξη μεταξύ άλλων και απάτης σε βάρος του Δημοσίου, είναι όψιμο εφεύρημα του κ. Ρέστη και καμία υπαιτιότητα δεν βαρύνει εμένα, τον δικηγόρο του, με τον τρόπο που χειρίστηκα το θέμα και εκτέλεσα τις συγκεκριμένες εντολές που έλαβα, για τις επίδικες αγοραπωλησίες».

Στην πολυσέλιδη κατάθεσή του ισχυρίζεται ότι κίνητρο του Β. Ρέστη ήταν τα κέρδη από την ένταξη της περιοχής (Β' Ζώνη Υμηττού) στο σχέδιο πόλεως, το οποίο θα επέφερε κέρδος ύψους 224.880.000 ευρώ. Στόχος ήταν να αλλάξει τις χρήσεις γης «και μάλιστα να κάνει όχι μόνο κατοικίες και μεζονέτες, αλλά και... μεγάλο εμπορικό Κέντρο (Commercial Mall)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com