Παραγωγικό αποδείχθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Κατάρ, καθώς την Τρίτη υπεγράφη συμφωνία με το εύρωστο κρατίδιο του Περσικού Κόλπου για επενδύσεις σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού ελληνοκαταριανού fund στο οποίο αμφότερες οι χώρες θα συνεισφέρουν έκαστη κεφάλαια 1 δισ. ευρώ και το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι το Κατάρ και η Ελλάδα θα μπορούσαν να επενδύσουν από 1 δισ. ευρώ σε ένα κοινό fund για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim al-Thani ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα είναι έτοιμη να διαθέσει 1 δισ. ευρώ ($1,34 δισ.) σε ένα fund το οποίο θα πραγματοποιήσει τις επενδύσεις, με την Ελλάδα να διαθέτει αντίστοιχο ποσό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο επενδυτικός βραχίονας του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, η Qatar Holding, και ένα επενδυτικό ταμείο της ιταλικής κυβέρνησης συμφώνησαν να επενδύσουν έως 2 δισ. ευρώ σε ιταλικές επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. από το Κατάρ
Η ελληνική αντιπροσωπεία συνυπέγραψε με το Κατάρ Μνημονια Κατανόησης για την πολιτιστική συνεργασία, τον αθλητισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ σήμερα αναμένεται να υπογράφει η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλαδος-Κατάρ που θα λειτουργήσει ως γέφυρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει προηγουμένως τον εμίρη του Κατάρ Χαμαντ Μπιν Χαλιφα Αλ Θανι. Ο κ. Σαμαράς συνοδεύεται από ομάδα επιχειρηματιών που συζητούν με συμφωνίες στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας , της γεωργίας, των κατασκευών αλλά και από εκπροσώπους κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΕΑΒ που φαίνεται να εξασφαλίζει συμφωνία για τη συντήρηση αμυντικών συστημάτων του Εμιράτο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αραβες ζήτησαν διακρατικές συμφωνίες προκειμένου να επενδύσουν, κάτι όμως που απαγορεύει η ΕΕ καθώς πρέπει να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί. Αυτό ήταν άλλωστε και το πρόβλημα που οδήγησε τους Καταριανούς σε αποχώρηση από το διαγωνισμό για το Ελληνικό.
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου