Σχέδιο παράτασης ή και ενίσχυσης των διευκολύνσεων αποπληρωμής των χρεών ύψους 10 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία επαναφέρουν στο τραπέζι η παρατεινόμενη ύφεση και η κρίση εσόδων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα νέα αιτήματα έχουν φτάσει στα γραφεία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτση, ο οποίος, σε συμφωνία με την τρόικα, είχε παρατείνει έως τις 31/12/2012 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή σε ρύθμιση των βεβαιωμένων οφειλών και το «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και των πλειστηριασμών.
Η πεντάμηνη παράταση που τότε είχε δοθεί (από τον Αύγουστο έως το τέλος του 2012), όπως εκτιμούν τα στελέχη των Ταμείων, συνέβαλε τόσο στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών (προϋπόθεση για ένταξη ρε ρύθμιση) όσο και στην είσπραξη (σε... δόσεις) κάποιων αρχικών ποσών έναντι των κεφαλαιοποιημένων μέχρι τις 31/7/2012 οφειλών.
Οι συνθήκες στην αγορά, ωστόσο, δεν άλλαξαν: Υπό την πίεση της κρίσης, αρκετοί έχασαν τη ρύθμιση λόγω αδυναμίας καταβολής των δόσεων και άλλοι δημιούργησαν νέα «ανοίγματα», με αποτέλεσμα τόσο το ΙΚΑ, η ΕΣΕΕ (χθες) όσο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλος να υποβάλουν εναλλακτικά σχέδια και προτάσεις (ο τελευταίος με υπόμνημα στον πρωθυπουργό από τον προηγούμενο μήνα) για την παράταση ή ακόμη και την ενίσχυση των διευκολύνσεων αποπληρωμής των «παλαιών» και των «νέων» οφειλών.
«Οι ρυθμίσεις γίνονται, δεν... προαναγγέλλονται», δηλώνουν στην «ΗτΣ» κορυφαία στελέχη των Ταμείων, εξηγώντας ότι «κάθε σχετική συζήτηση βλάπτει σοβαρά τα τρέχοντα έσοδα από εισφορές». Τα ίδια στελέχη παραδέχονται, ωστόσο, ότι μέσω των ρυθμίσεων μεγάλα Ταμεία, όπως το ΙΚΑ, κατάφεραν να εισπράξουν έως και 1 δισ. ευρώ, «καλύπτοντας» ταμειακές ανάγκες για τις τρέχουσες πληρωμές συντάξεων και άλλων παροχών.
Η κυβερνητική απόφαση, κάτω από αυτό το πρίσμα, αναμένεται να ληφθεί σε συνεννόηση και πάλι με την τρόικα (η οποία έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ενιαίο σύστημα είσπραξης και ελέγχου των εισφορών υπό το ΙΚΑ). Η νέα ρύθμιση, εφόσον συμφωνηθεί, θα συμπεριληφθεί είτε ως τροπολογία είτε ως νέα ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ και το ΣΕΠΕ που θα καταθέσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στη Βουλή. Η ρύθμιση θα παρατείνει την κεφαλαιοποίηση όλων των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012 με υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών εισφορών από 1/1/2013 και την αποπληρωμή των χρεών σε δόσεις είτε με το πάγιο σύστημα (σε 36 ή 48 δόσεις) είτε με νέο καθεστώς το οποίο έχει ζητήσει η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Η ΚΕΕΕ έχει προτείνει να εφαρμοστεί ένα νέο πιο «προωθημένο» σύστημα διακανονισμού με αυξανόμενο, κατ' έτος, ποσοστό πληρωμής 1%-6% έναντι του συνόλου της ληξιπρόθεσμης οφειλής και πρόσθετων εκπτώσεων για όσους τηρούν τους όρους του διακανονισμού. Επιχειρήσεις που δεν θα καταβάλλουν τις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και δεν θα τηρούν τη ρύθμιση στην οποία θα έχουν υπαχθεί θα στερούνται της δυνατότητας υποβολής μέσω διαδικτύου Μηνιαίας Αναλυτικής Δήλωσης στο ΙΚΑ (θα καλούνται πρώτα να διακανονίσουν τις οφειλές).
Η τελευταία ρύθμιση οφειλών
Η τελευταία ρύθμιση οφειλών για την οποία οι αιτήσεις υποβάλλονταν έως τις 31/12/2012 και σύμφωνα με εκτιμήσεις την αξιοποίησαν περίπου οι 3 έως 4 στους 10 οφειλέτες (ανάλογα με το Ταμείο) προέβλεπε έκπτωση 40% επί των προσαυξήσεων σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, έκπτωση 75% εφόσον καταβάλουν την οφειλή σε 7 έως 10 δόσεις και κατά 100% εάν την καταβάλουν σε 6 δόσεις.
Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου